Restaurang och livsmedel

Yrkesvuxutbildningen inom restaurang och livsmedel ger dig kompetens och kunskap att arbeta i små eller stora kök både i offentlig och privat regi.

Tomat på skärbräda.
En viktig del av arbetet som kock innebär att upprätthålla god hygien i köket och att hantera livsmedel på ett säkert sätt.

Kursstart

Utbildningen startar nästa gång i augusti 2025.

Hur ansöker jag?

Har du BankID ansöker du via vår ansökningswebb.

Ansök till vuxenutbildningen i Trelleborg (e-tjänst)

Har du skyddad identitet?

Om du har skyddad identitet eller adress och saknar BankID kan du inte ansöka via e-tjänsten. Kontakta studie- och yrkesvägledare för att få hjälp med att söka via blankett och få information om hanteringen av din ansökan.

Lärlingsutbildning till kock, två terminer

Lärlingsutbildning inom restaurang och livsmedel på 40 veckor där merparten av studietiden är förlagd på arbetsplats.

Kurserna som ingår i utbildningen omfattar, utöver Matlagning 1-4, även Service och bemötande 1 samt Mat och dryck i kombination. Fullständigt kurspaket ser du vid ansökan.

Utbildningen är på heltid och du kan ha rätt till studiestöd från CSN. Utbildningen är avgiftsfri, men du måste själv bekosta eventuell kurslitteratur samt resor till och från lärlingsplatsen som kan finnas i Trelleborg, Vellinge, Svedala eller i Malmö.

Har du idag anställning inom restaurang eller storkök, med för utbildningen relevanta arbetsuppgifter, kan det finnas möjlighet att göra din lärlingsplacering inom tjänsten.

Att arbeta i restaurang eller storkök

Du kan arbeta med att planera, förbereda och tillaga mat. Att arbeta i kök är ett kreativt yrke som ofta bedrivs i ett högt tempo. Arbetsuppgifterna kan skilja sig något åt beroende på om du arbetar i storkök eller på restaurang med a la carte. En viktig del av arbetet innebär att upprätthålla god hygien i köket och att hantera livsmedel på ett säkert sätt. Service och bemötande är en viktig del i utbildningen då du som kock ofta arbetar nära kunden.

Arbetet kan innebära obekväma arbetstider. Utbildningen är en lärlingsutbildning som innebär att du fyra dagar i veckan är på en arbetsplats för lärande. En halvdag har du självstudier och en halvdag i skola. Redan under utbildningen följer du de arbetstider som gäller på den arbetsplats du har din lärlingsplacering.

Förkunskapskrav

  • För att du ska ha förutsättning att tillgodogöra dig utbildningen krävs det att du har vissa förkunskaper.
  • Om du inte har svenska som modersmål krävs att du har godkänt betyg i SFI D.

Vuxenutbildningen Trelleborg

0410-73 47 36 (Administration)
0410-73 31 58 (Rektor)
0410-73 43 43 (Reception)

Studie- och yrkesvägledare, vuxenutbildningen
syv@trelleborg.se
0410-73 33 84, 0410-73 37 23

Besöksadress
Yrkesvux/Yrkeshögskolan i Trelleborg
Bruksgatan 13, Bastionen, Hus T
231 64 Trelleborg

Postadress
Arbetsmarknadsförvaltningen, vuxenutbildningen
Box 20
231 21 Trelleborg