Fritidshem
Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola. Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda barnen en meningsfull fritid och rekreation.
Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på eleven och elevens behov. Fritidshemmet ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap.
Fritidshemsplats erbjuds helgfria vardagar klockan 06.30-18.30 utifrån elevernas faktiska vistelsetider den del av dagen då vårdnadshavare arbetar eller studerar. Verksamheten erbjuds i den omfattning som behövs med hänsyn till:
- föräldrarnas förvärvsarbete eller studier
- om eleven har ett eget behov
- om eleven har eget behov på grund av familjens situation i övrigt.
Utbildning i fritidshemmet ska erbjudas vid den skolenhet där eleven får sin utbildning. Utbildning i fritidshem ska erbjudas så snart det framkommit att eleven har behov av en sådan plats. Utbildningen i fritidshemmet har samma läroplan som grundskolan, Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet.
Fritidshem erbjuds från förskoleklass till och med vårterminen det år då eleven fyller 13 år.
Trelleborgs kommun ansvarar för att elever som går i kommunens förskoleklass, grundskola eller anpassad grundskola erbjuds plats i fritidshem. För plats i fritidshemmet debiteras avgift enligt maxtaxa.
Anmälan till fritidshem
Anmälan till fritidshemsplats görs så snart behov finns. I Trelleborg finns ingen automatisk övergång mellan förskola och förskoleklass/fritidshem. De vårdnadshavare som önskar plats på fritidshem när barnet börjar förskoleklass måste anmäla detta. Anmälan görs via kommunens e-tjänst när behov uppstår.
Registrering av vistelsetider
Det är viktigt att vistelsetider för barnet registreras i Schoolsoft så snart ni erhållit en fritidshemsplacering.
I samband med placering av eleven i fritidshem ska vårdnadshavare registrera grundschema för elevens vistelsetider i kommunens lärplattform. Vårdnadshavare ansvarar för att elevens schema alltid är uppdaterat. Vistelsetid för eleven motsvarar vårdnadshavares arbets- eller studietid samt eventuell restid till och från arbetsplats eller skola.
Uppsägning av plats på fritidshem
Uppsägning av plats på fritidshem görs via kommunens e-tjänst. Det är vårdnadshavarens ansvar att säga upp elevens plats om behov inte längre finns. En månads uppsägningstid gäller från och med registreringsdatum.
Får mitt barn vara på fritidshem när jag som vårdnadshavare är sjukskriven, arbetslös eller föräldraledig med annat barn?
Det finns ingen automatisk rätt till fritidshem baserat på att en förälder är sjukskriven, arbetslös eller föräldraledig med ett annat barn. Däremot ska en elev, enligt skollagen, erbjudas fritidshem om eleven:
- har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt
- av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av utbildning i fritidshem.
Vid föräldraledighet föreligger inget fritidsomsorgsbehov utifrån förvärvsarbete eller studier. Alltså har eleven ingen rätt till fritidshem. I det fall det finns ett beslut om utökad vistelsetid på grund av elevens eget behov eller familjens situation i övrigt kan dock en rätt till fritidshem föreligga.
En ansökan om utökad vistelsetid görs via kommunens e-tjänst. Rektor beviljar eller avslår ansökan och lämnar en motivering till beslutet. Vid varje beslut görs en individuell bedömning.
Vid arbetslöshet föreligger inget fritidsomsorgsbehov. Vårdnadshavarna ansvarar för att skyndsamt underrätta skolans administration om ändrade förhållanden. Debiteringen och placeringen avslutas samma dag som arbetslösheten börjar. När en nyanställning påbörjas och behov av fritidshem uppstår så görs en ny ansökan via kommunens e-tjänst. Eleven har då rätt till fritidshem igen.
I samband med vårdnadshavares sjukskrivning kan eleven ha rätt till fritidshemsplats beroende på omständigheterna i det enskilda fallet. Rektor eller den rektorn utser beslutar i samråd med vårdnadshavare vilka vistelsetider för eleven som är skäliga utifrån omständigheterna. Vårdnadshavaren ska vara beredd att visa upp intyg eller annat dokument som styrker sjukskrivningen.
Får mitt barn vara på fritidshem när jag som vårdnadshavare är hemma med sjukt syskon?
Om en vårdnadshavare är hemma för vård av sjukt barn (gäller även syskon) föreligger inget behov av fritidsomsorg utifrån förvärvsarbete eller studier. Alltså har eleven ingen rätt till fritidshem. Detsamma gäller vid vårdnadshavarnas ledighet. I det fall det finns ett beslut om utökad vistelsetid på grund av elevens eget behov eller familjens situation i övrigt kan dock en rätt till fritids föreligga.
Får mitt barn vara på fritidshem när jag som vårdnadshavare studerar?
Om en vårdnadshavare studerar lämnas studieintyg till fritidshemmet där det tydligt framgår studieperiod, studiedagar samt studietider och kontaktperson för utbildningen. Nytt intyg lämnas efter periodens slut alternativt nytt intyg inför varje termin om det är en längre studieperiod. Elevens vistelsetider läggs utifrån studietiderna, samt eventuell restid till och från skolan. För det fall vårdnadshavaren studerar på heltid har eleven också rätt till omsorg på heltid.
Vad händer om mitt barn inte nyttjar sin fritidsplats?
Om platsen står outnyttjad i mer än två månader kan platsen komma att sägas upp med omedelbar verkan. Eleven har alltid rätt till fritidshem om vårdnadshavare arbetar eller studerar. Vårdnadshavare kan ansöka om ny plats när behov uppstår igen.