Trelleborgs kommunvapen fyller 100 år

Idag för hundra år sedan – den 28 november 1924 – fick Trelleborg officiellt sitt kommunvapen av Riksheraldikerämbetet när kungen i statsrådet fastställde vapnet. Förlagorna till kommunvapnet härstammar dock ända från medeltiden.

Stadsarkivarie Tova Halldén visar Trelleborgs stadsvapen som fyller hundra år den 28 november.
Kommunarkivarie Tova Halldén visar Trelleborgs kommunvapen som fyller 100 år den 28 november.

– Kommunvapnets utformning är inspirerad av Trelleborgs olika sigill från medeltiden mellan 1200-talet och 1400-talet. Borgen, stjärnan och månen är silverfärgade och finns i en blå, fransk sköldform krönt med en murkrona som symboliserar stad, berättar kommunarkivarie Tova Halldén.

Symbol för Trelleborgs kommun

Under medeltiden var sigillet ett nödvändigt instrument för att besegla dokument, det vill säga, att med sigill bekräfta eller ge rättskraft åt ett dokument, som exempelvis gåvobrev eller köpeavtal. Namnunderskrift gällde inte. Idag används kommunvapnet i första hand som en visuell symbol för Trelleborgs kommun.

– Överallt i Trelleborg pryder kommunvapnet kommunens olika verksamheter. Entréer till kommunens lokaler, skolbussar och e-tjänster är några exempel där du ser kommunvapnet, säger Tova Halldén.

Varför är flaggorna i kommunvapnet tomma?

I kommunvapnet figurerar två flaggor. De symboliserar att Trelleborg är en sjöfartsstad. Flaggorna är idag tomma, men så har det inte alltid varit.

– I det gamla mindre sigillet från medeltiden var det Danmarks flaggor, men Riksheraldikerämbetet ansåg inte att danska flaggor hörde hemma i ett svenskt kommunvapen, säger Tova Halldén.

Hon fortsätter:

– Flaggorna vajar som om de representerar Söderslätts friska vindar. Kan det vara så att kommunvapnet visar att det ibland blåser från två håll samtidigt?

Läs mer om kommunvapnet

Rekommenderade nyheter