Kulturen får central roll i kommunens utveckling
Fler ska ges tillgång till att skapa, utöva och delta i konst och kultur. Det är andemeningen i det nya kulturpolitiska programmet som antagits av kommunfullmäktige i Trelleborgs kommun. Programmet pekar ut riktningen för det gemensamma arbetet med konst och kultur, som framöver ska ta större plats i kommunens utveckling.
– Kulturen är en viktig del av välfärden. Det kulturpolitiska programmet innebär att vi nu verkligen sätter de här frågorna på agendan, säger Mathias Andersson, kommunstyrelsens ordförande.
Programmet syftar till att visa riktningen för kommunens gemensamma arbete med konst och kultur under perioden 2025–2030. Efter antagandet påbörjas arbetet med att, i dialog med kultur- och fritidsförvaltningen, formulera mer konkreta uppdrag. Detta kommer göras både inom enskilda verksamheter och i samarbeten mellan förvaltningar och bolag.
I programmet lyfts sex prioriterade områden fram:
- kulturarv och gestaltade livsmiljöer
- barns och ungas rätt till kultur
- äldres rätt till kultur
- rum och mötesplatser för kultur
- föreningsliv och arrangörsled
- kulturskapares förutsättningar.
Ska underlätta samverkan
Programmet ska underlätta samverkan inom kommunen och med andra offentliga, privata och ideella aktörer.
– Jag ser att programmet kommer bli ytterligare en hävstång för samverkan, för att göra kulturområdet ännu mer synligt och förflytta våra frågor mer in i centrum för kommunens utveckling, säger Maria Tsakiris, förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen.
Utifrån principerna i det kulturpolitiska programmet ska kommunens verksamheter arbeta med konkreta åtgärder och insatser.
– Programmet fungerar som en kompass. Vi säkerställer att alla arbetar i samma riktning och har fokus på samma områden säger, Magnus Isgren, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Input från workshops
Under framtagandet av programmet har olika aktörer gett input via workshops. Bland andra har ungdomar från gymnasiets elevkår och kulturcrew samt representanter för kulturföreningar deltagit i workshopsen. Barn och ungdomar på fritidsgårdar och högstadieskolor har också medverkat.
Det kulturpolitiska programmet antogs av kommunfullmäktige under sammanträdet 25 november. Det omfattar hela kommunkoncernen, utifrån respektive nämnds och bolags uppgifter och ansvarsområden.