Tusen lyktor tändes för barns rätt

Den 20 november uppmärksammade barn på flera kommunala förskolor barnkonventionens dag genom att tända ljuslyktor i kvällsmörket. FN:s barnkonvention är lag i Sverige sedan 2020 – men vad innebär det i vardagen? Trelleborgs kommun växlar nu upp barnrättsarbetet genom att utbilda barnrättsstrateger inom flera olika områden.

barn i ett hjärta av ljuslyktor
I år var första gången som flera förskolor samlade sina lyktor utanför rådhuset.

I Trelleborgs kommun arbetar flera verksamheter dagligen med frågor som berör barn och i någon utsträckning, direkt eller indirekt. Barnkonventionen ställer krav på att barnens intresse ska beaktas i dessa frågor och att barn ska få utrymme att uttrycka sina åsikter kring dem.

För att arbeta med kommunkoncernens hållbarhetsmål föreslås alla förvaltningar i Trelleborgs kommun utbilda medarbetare till barnrättsstrateger. En av dem som utbildats är Philip Ljungberg, som arbetar som verksamhetsstrateg på bildningsförvaltningen.

– Redan idag bedrivs det ett aktivt barnrättsarbete i våra förskolor, skolor, gymnasium och anpassade verksamhet där man prövar barnets bästa och låter dem komma till tals. Detta genom den ordinarie undervisningen, genom verksamheternas arbetssätt och i befintliga samverkansformer som barnråd, elevråd och fokusgrupper, säger Philip Ljungberg.

Kan göras på olika sätt

Han menar att det är vid större förändringar, som exempelvis kombinering av verksamheter, som det kan behöva göras mer omfattande prövningar.

– Då kan man till exempel behöva genomföra en mer omfattande barnkonsekvensanalys. Men det finns olika sätt att samla in barns åsikter på och ta åsikterna i beaktning. Det viktigaste är att barnen får komma till tals och får en riktig chans att påverka beslut som rör dem själva.

Behövs i alla verksamheter

I uppdraget som barnrättsstrateg ska Philip Ljungberg bidra till att bildningsförvaltningen arbetar på en mer strategisk nivå för att ytterligare stärka barns rättigheter. Målsättningen framöver är att kunna bistå förvaltningen i framtagningar av prövningar av barnets bästa och att förvaltningen kan utbilda fler medarbetare inom området för att göra barn och elever mer medvetna om sina rättigheter i enlighet med konventionen.

Liknande arbete pågår alltså inom flera av kommunens förvaltningar.

– Det handlar om att lyfta blicken och se att barn påverkas av kommunens arbete, inte bara när det handlar om förskola och skola utan också i andra projekt. Som till exempel när vi tar fram en ny översiktsplan. Jag vet att samhällsbyggnadsförvaltningen planerar för att samla in barnens åsikter om detta just nu.

Nationellt initiativ

Aktiviteten Tusen lyktor är en symbolisk manifestation för att uppmärksamma barns rättigheter. Liknande ljusmanifestationer ordnas på flera orter i hela Sverige.

I Trelleborg har barnen på flera kommunala förskolor tillverkat egna lyktor som sedan tändes på kvällen den 20 november.

FN:s konvention om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling 1989. Sverige ratificerade barnkonventionen 1990. Sedan 2020 är barnkonventionen en del av svensk lag.

Rekommenderade nyheter