Förslag om att stänga förskolor stoppas

Förslaget om att stänga två förskolor i kommunen inför kommande läsår är inte längre aktuellt. Det beslutade bildningsnämndens presidium på sitt senaste sammanträde.

De senaste befolkningsprognoserna visar att antalet förskolebarn i kommunen kommer att minska under det närmaste decenniet. Utifrån detta presenterade bildningsförvaltningen tidigare i höst en idé om minskat antalet förskoleplatser genom avveckling av två förskolor; Ajgeldingerska villan och Modeshögs förskola.

Transparant process

Efter att vårdnadshavare, medarbetare och allmänhet fått information om idén har den utretts mer ingående, bland annat genom barnkonsekvensanalyser där barn och vårdnadshavare medverkat. Direkt berörda vårdnadshavare har också bjudits in till dialogmöten med bildningsnämndens presidium, skolledare samt förvaltningschef.

– Jag förstår att detta har väckt många starka känslor, men jag skulle inte vilja hantera det på något annat sätt. Vi har valt att informera för att vi skulle kunna ha en så öppen och transparant process som möjligt, där berörda får chans att ge sin input innan ett eventuellt beslut tas. Det har varit en bra process, som gett oss värdefull information, säger Ann Lundström, ordförande i bildningsnämnden.

Tas inte upp för beslut

Efter att utredningen kommit vidare beslutade bildningsnämndens presidium på sitt senaste sammanträde att inte ta upp ärendet för beslut.

Det innebär att förslaget om att stänga Modeshögs förskola och Ajgeldingerska villan inför läsåret 2025-2026 inte längre är aktuellt. Som en effekt av detta är det heller inte längre aktuellt att resursskolan Värnet ska samlokaliseras på Modeshög.

Tidigare artiklar

Rekommenderade nyheter