Unika fynd från 10 000 år visas på museet

Den omfattande arkeologiska utgrävningen vid Dalköpinge har avslöjat fantastiska fynd som sträcker sig över en tidsperiod på 10 000 år. Nu har allmänheten möjlighet att se delar av dessa upptäckter på Trelleborgs museum. Här visas föremål som ger en inblick i hur livet runt dagens Trelleborg har sett ut från äldre stenåldern till järnåldern.

flygfoto över åkrar och utgrävningsområde
Området som undersökts är nästan 200 000 kvadratmeter stort.

Den senaste arkeologiska utgrävningen är en av de största i Skåne på många år och täcker ett område på nästan 200 000 kvadratmeter. Fynden inkluderar allt från hyddor och redskapsplatser från äldre stenåldern till gravar och hus från yngre stenåldern, bronsåldern och äldre järnåldern. Utgrävningarna ger ny kunskap om hur människor levde och hur samhället utvecklades under tusentals år.

– Utgrävningen ger oss möjlighet att svara på frågor om landskapet, de sociala och ekonomiska förhållandena och hur bebyggelsen förändrats över tid, säger Magnus Andersson, arkeolog på Arkeologerna vid Statens historiska museer. Fynden visar även hur gravområden och boplatser var kopplade till varandra.

Tättbebyggt i Trelleborgsområdet

Arbetet har också visat att Trelleborgsområdet har varit tättbebyggt både under förhistorisk och historisk tid, vilket kan förklaras av den bördiga jorden, närheten till Öresund och det gynnsamma klimatet. Samma faktorer som lockar människor till området än idag!

Ett av de mest unika fynden är en välbevarad bostad från bondestenåldern, cirka 2000 år före Kristus. Golvet i bostaden är i exceptionellt skick och föremål som redskap, keramik och pilspetsar har hittats runt huset. Detta tyder på att bostaden plötsligt övergavs, kanske på grund av en dramatisk händelse.

undersolkning-av-kallargrop-i-senneolitiskt-hus-yngsta-stenalder
Arkeologerna hittade bland annat en källargrop till ett hus från yngre stenåldern.

Från bronsåldern har man hittat en gravhög som innehåller rika gravgåvor. Fynden inkluderar bland annat en bronsdolk, spiralbronsarmringar och två guldringar.
– Det är sannolikt en rik och betydelsefull kvinna som begravts här, säger Magnus Andersson.

Framtida utställningar och rapporter

Utgrävningen är avslutad och nu fortsätter arbetet med att analysera och dokumentera fynden. Vissa föremål finns redan nu att se i foajén på Trelleborgs museum (fram till och med 24 november) och en film om utgrävningen visas i Bian på museet. Under 2026, när alla rapporter och analyser är klara, planeras en större utställning.

I förra veckan veckan arrangerades också en föreläsning för allmänheten då en arkeolog kom till Trelleborgen för att berätta om utgrävningen.

Utöver detta kommer det också att publiceras en rapport och flera vetenskapliga artiklar samt en populärvetenskaplig skrift som sammanfattar resultaten.

guldring-fran-bronsaldershog
En guldring från bronsåldern.

Museipedagogen Maria Jiborn betonar värdet av att allmänheten får ta del av den nya kunskapen och lyfter särskilt fram att elever fått vara delaktiga.

– Det känns bra att allmänheten får möjlighet att ta del av den nya informationen. Extra roligt är också att alla elever som gick i årskurs 3 förra läsåret fick chansen att vara med och gräva. Att läsa om forntiden och själv få vara arkeolog för en stund är en unik upplevelse och något som många av barnen kommer att komma ihåg, säger Maria Jiborn.

spiralbronsarmring-fran-bronsaldershog
En spiralbronsarmring som hittades i en bronsåldershög.

Utgrävningarna vid Dalköpinge har genomförts inför byggandet av en ny anstalt i området.

De arkeologiska undersökningarna har utförts i samarbete mellan Arkeologerna vid Statens historiska museer och Sydsvensk Arkeologi AB. Tack vare deras omfattande arbete kommer minnena av Trelleborgs forntida invånare att leva vidare genom de upptäckta fynden.

Information om Kriminalvårdens anläggning

På Trelleborg växer finns en artikel om senaste nytt kring den planerade Kriminalvårdsanläggningen.

Rekommenderade nyheter