Kommunen arbetar för att skapa fler platser på LSS-boende

Trelleborgs kommun har de senaste åren haft en lång kö till plats på LSS-boende. Nyligen slog förvaltningsrätten fast att kommunen ska betala böter i ett ärende där det inte gått att erbjuda en plats inom kommunens gränser. Arbetet med att komma till rätta med platsbristen pågår för fullt.

– Förra året öppnade vi ett förstärkt gruppboende och i mitten av nästa år kommer ett nytt gruppboende öppnas. Vi lyfter behoven i vår lokalförsörjningsplan och försöker hela tiden frigöra platser med interna flyttkedjor. Vi har också ordnat fler servicelägenheter, säger Maria Lovén Gärling, enhetschef för myndighetsdelen inom avdelningen för funktionsstöd.

Utmaningen med en lång kö till LSS-boende har funnits under en längre tid.

– Vi har under de senaste åren inte haft tillräckligt många boendeplatser på gruppbostäder. Det finns personer som inte kan bo i servicelägenhet utan har större behov och därför behöver bo i gruppbostad.

Dom i förvaltningsrätten

I ett fall har en person som beviljats plats inte kunnat erbjudas plats i kommunen förrän drygt två år senare. Förvaltningsrätten menar att detta är ett oskäligt dröjsmål och slår fast att kommunen ska betala en miljon kronor i böter. Domen har överklagats, och kommunen väntar nu på besked om prövningstillstånd ges för att ärendet ska tas upp i nästa instans, kammarrätten.

– Under den aktuella perioden har vi erbjudit placering externt utanför kommunens gränser. Vi har också sett till att personen fått andra insatser för att säkerställa goda levnadsvillkor, säger Maria Lovén Gärling.

Rekommenderade nyheter