Onsdagsräkningen genomförd efter EU-valet

Ungefär 46 procent av de röstberättigade i Trelleborgs kommun valde att rösta i valet till Europaparlamentet. Under gårdagen genomförde valnämnden den preliminära rösträkningen, eller onsdagsräkningen som den också kallas. Därmed är alla röster inlämnade till länsstyrelsen.

människor i mötesrum
Rösträkningen genomfördes i Rådhuset.

Valnämndens preliminära rösträkning genomförs alltid onsdagen efter valdagen. Då räknas framför allt förtidsröster som lämnats i andra kommuner under valhelgen, men även brevröster från utlandet och röster från ambassader.

Vid valnämndens preliminära rösträkning läggs rösterna ihop i ett uppsamlingsdistrikt, istället för att räknas per valdistrikt. Ett uppsamlingsdistrikt motsvarar en kommunvalkrets eller en hel kommun om kommunen inte är valkretsindelad. Rösterna räknas på detta sätt för att valhemligheten inte ska röjas, det vill säga det ska inte gå att utläsa vem som röstat på vilket parti.

När räkningen är klar läggs valsedlarna in i speciella säkerhetspåsar som klistras igen. Valnämnden lämnar sedan in rösterna till länsstyrelsen.