Kommunen redovisar underskott i den första delårsrapporten

Trelleborgs kommun redovisar ett underskott i den första delårsrapporten som presenterades på kommunstyrelsens sammanträde i går, den 29 maj. Helårsprognosen pekar mot ett resultat som är något bättre än budget.

– Det är positivt att prognosen pekar på ett resultat för helåret som är sju miljoner kronor bättre än budgeterat. Prognosen visar att ekonomin i några av nämnderna fortfarande är ansträngd men att det går åt rätt håll. Prognosen visar också att kostnadsökningarna till följd av den höga inflationen har stannat upp och är på väg ner, och att förutsättningarna därmed ser bättre ut inför nästa år, i linje med vår långsiktiga planering, säger kommunens ekonomidirektör Henrik Weimarsson.

Resultat till och med 30 april

Delårsrapporten bygger på nämndernas resultat till och med den 30 april. Utfallet blev minus 102,5 miljoner kronor exklusive exploateringsverksamhet, att jämföra med budgeterat resultat på minus 56,9 miljoner kronor.

Differensen beror till stor del på underskott inom finansiella kostnader, vilket beror på att majoriteten av pensionskostnaderna kommer i början av året medan budgeten är jämnt fördelad över året.

Helårsprognos något bättre än budget

Helårsprognosen pekar mot ett resultat som är sju miljoner kronor bättre än budget. Prognosen visar på ett resultat exklusive exploateringsverksamhet på minus 119 miljoner kronor.

Nämnder med prognostiserade underskott arbetar med att ta fram handlingsplaner för att nå en budget i balans.