Företagsklimatet kvar på förra årets nivå
Företagsklimatet i Trelleborg ligger kvar på förra årets nivå när Svenskt Näringsliv presenterar resultat av sin årliga enkät. Men med en långsiktig plan för näringslivsarbetet och konkreta insatser är politiker och tjänstepersoner övertygade om att siffrorna ska vända uppåt igen.
Trelleborgs kommun landar på 3,2 när Svenskt Näringsliv idag presenterar resultatet av sin årliga enkätundersökning om företagsklimat. Det är samma resultat som vid förra årets mätning.
– Jag hade såklart hoppats att vi hade ökat istället, men det här är en prioriterad fråga och vi har en långsiktig plan för att förbättra företagsklimatet. Det är ett arbete vi politiker, tjänstepersoner och företagare måste göra tillsammans, säger Erik Lundström, näringslivspolitiskt kommunalråd.
Enkätens resultat underlag för det fortsatta arbetet
Från januari till april i år har 400 företag i Trelleborg fått möjlighet att besvara enkäten och ge betyg på hemkommunens företagsklimat genom att fylla i ett betyg mellan 1 och 6 på näringslivsrelaterade frågor. Svarsfrekvensen för Trelleborg ligger på 46 procent och bland de som svarat har 65 procent haft kontakt med kommunen det senaste året.
– Resultatet av den här enkäten är ett av våra verktyg för att förbättra näringslivsarbetet i kommunen, därför är det jätteviktigt att så många som möjligt svarar. Efter förra årets resultat har vi lagt in konkreta insatser i den kommunövergripande handlingsplanen för näringslivsarbetet, säger Zouhair Arabi-Eter, näringslivschef.
Prioriterade områden för företagare i kommunen
I rapporten från Svenskt Näringsliv pekas fem prioriterade områden ut som kan påverka företagsklimatet i positiv riktning: bättre dialog mellan kommunen och företagen, minskad brottslighet, bättre förståelse för företagande, kortare handläggningstider, och förbättringar av det lokala vägnätet.
– Här kan vi göra en hel del för att bli bättre, men vi har också redan pågående arbete inom de här områdena för att förbättra och underlätta för näringslivet. Vi har till exempel satsat på flera olika samverkansforum för att få till en bättre dialog och större förståelse för varandra förutsättningar. När det gäller brottsligheten så fortsätter arbetet med Tryggare Trelleborg där vi jobbar mycket förebyggande i samverkan med polisen, säger Zouhair Arabi-Eter.
Kommunens satsningar på relationen mellan skola och näringsliv verkar ha gett viss effekt då betyget går från 2,9 till 3,1. Tillgången till relevant kompetens har ökat något från föregående år och ligger högre än Sverigesnittet.
Svenskt Näringsliv mäter och rankar årligen företagsklimatet i Sveriges kommuner och resultatet används som underlag i näringslivsarbetet i kommunen. Enkätresultat kommer att analyseras mer ingående i dialog med Svenskt Näringsliv för att lyfta relevanta områden till handlingsplanen för näringslivsarbetet. Till hösten presenterar Svenskt Näringsliv sin ranking för Sveriges kommuner. Rankingen grundas till två tredjedelar på enkätresultatet och till en tredjedel på statistiska faktorer.