Så ska Vångavallen byggas om och utvecklas

Nu finns en färdig plan för hur Vångavallen ska utvecklas till en arena som är godkänd för elitfotboll och anpassad för breddidrott. Kommunen och det lokala föreningslivet har tillsammans tagit fram ett förslag som godkänts av Svenska Fotbollförbundet. Ombyggnaden, som redan påbörjats, görs etappvis fram till 2027.

Ombyggnaden och utvecklingen av Vångavallen handlar dels om att möta krav på faciliteter och säkerhet kopplat till fotboll på elitnivå, dels om att tillgodose idrottsföreningarnas behov.

Förslaget, som klubbats genom som inriktningsbeslut i kommunfullmäktige, inkluderar bland annat förbättrade träningsytor och belysning. Det ska också byggas en ny lokal med omklädningsrum, kiosk och förråd för den dagliga verksamheten. Utöver det kommer man även att bygga ny läktare i söder och i väster. Den senare ska integreras med kontor, pressrum och VIP-ytor.

Utvecklingsplanen har tagits fram av en arbetsgrupp med representanter från kultur- och fritidsförvaltningen, tekniska serviceförvaltningen, kommunledningsförvaltningen samt Trelleborgs FF och IFK Trelleborg. Svenska Fotbollförbundet har godkänt förslaget.

Samtidigt har Svenska Fotbollförbundet beviljat Trelleborgs FF dispens för att spela sina matcher på Vångvallen säsongen 2024. Dispens kommer därefter även att sökas för säsongerna 2025 och 2026. Inriktningsbeslutet innebär att Vångvallen inför säsongen 2027 ska uppfylla förbundets krav för allsvensk arena, för både herrar och damer.