Axel Ebbes konsthall: Grund för nya tillbyggnaden förbereds

Publicerad:

I Axel Ebbe-projektet genomförs just nu förberedande arbeten inför grundläggningen av konsthallens tillbyggnad.

Om- och tillbyggnaden av Axel Ebbes konsthall är nu i full gång. Just nu pågår schaktnings- och spontningsarbeten för att färdigställa grunden för den nya konsthallsdelen på västra sidan av den befintliga byggnaden.

Fotograf: Liljewalls arkitekter

Kommunens entreprenör NCC arbetar sedan en vecka tillbaka med schaktning och spontningsarbete för grundläggningen. I samband med detta utförs också planerat rivningsarbete som omfattar delar av den befintliga konsthallen, samt omläggning av vattenledningsnätet.

– Ledningarna flyttar vi för att det ska vara möjligt att genomföra schaktningen och spontningen, säger NCC:s platschef Ulf Möller. Inför detta har vi också genomfört vibrationsmätningar för att säkerställa att omkringliggande byggnader inte ska ta någon skada under arbetet.

Fria gångvägar

Under de kommande veckorna kan visst buller och byggtrafik förekomma i arbetsområdet, men eventuella störningar begränsas till byggplatsens arbetstider – vardagar 7-16. Arbetsområdet är avstängt, men fotgängare har fri passage förbi konsthallen via gångvägarna kring dammen i Stadsparken och fram till Badhuset.

Leveranser av byggmaterial och angöring av fordon kommer att ske från Hesekillegatan via en motoriserad grind, men gatan kommer att hållas öppen för trafik under hela byggtiden, säger kommunens projektchef Hans-Olov Ivarsson. Möjligen kan framkomligheten tillfälligt påverkas av byggtransporter.

Arbetsområdet framför konsthallen är avspärrat, men gående har fri passage vid platsen via Stadsparkens gångvägar.

Fotograf: Pauli Korhonen

Mindre förskjutning av sluttiden

Projektets huvudtidplan har förskjutits något på grund av omdisponeringar inom arbetsområdet för att tillmötesgå gällande regelverk.

– Vi har genomfört vissa förändringar gällande bodetableringen, alltså den plats där entreprenörens arbetsbodar ställs upp, säger Hans-Olov Ivarsson. Det innebär att byggarbetarna utgår från Trelleborg Övre. Gånggrinden in till arbetsområdet har därför placerats vid vändzonen på Östra Vallgatan. Ändringarna innebär att projektet skjutits fram ungefär en månad men i dagsläget bedömer vi att invigningen av konsthallen under hösten 2025 kommer att kunna hållas som planerat.