Bokningsbara aktiviteter för alla

De pedagogiska programmen på Trelleborgen passar alla åldrar och grupper - både klassen som just läst om vikingatiden i skolan, företaget som vill ha en annorlunda personalfest och andra grupper som är intresserade av vikingatid i någon form.

Linda och Ylva Kristina.
Foto: pressbild Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Linda och Ylva Kristina.

Om programmen

Här får du lära dig om vikingatiden på ett annorlunda sätt; att få se, känna, smaka och lukta på en bit av vikingatiden ger många minnen och intryck och väcker nya frågor. Vi anpassar programmen utifrån dina önskemål, och skräddarsyr program för speciella tillfällen, företagsevenemang, specialvisningar och barnkalas.

Erbjudande till skolor

Vi på Trelleborgen har olika programförslag till dig och din klass. Vi kan också göra specialprogram efter önskemål. Kanske vill ni fördjupa er i något hantverk, träffas i mindre grupper, flera gånger eller önskar ni en lärarfortbildning? Vi kan även komma ut till er och hälsa på i skolan.

Kontakta oss för mer information eller för att göra en bokningsförfrågan.

Äventyret på Trelleborgen

Välkomna till en spännande upplevelse på Trelleborgen! Arkeologernas kunskap om vikingatiden blandas lekfullt med fantasi. Efter en kort introduktion utspelas ett äventyr som eleverna själva är med och skapar ute på borgområdet. Eleverna får låna vikingahättor och vi föreställer oss ett scenario i vikingatid där eleverna i mindre grupper utför ett uppdrag på Trelleborgen. När uppdraget är slut återvänder vi till 2000-talet och där väntar en belöning.

Tid: 90 minuter
Målgrupp: årskurs 4-6
Pris: 1050 kr + 20 kr per elev (materialkostnad)
Gruppstorlek: Helklass

"Äventyret på Trelleborgen" kan kombineras med "Vikingatida vardagsliv program 1 eller 2.
Det går också att boka in ett uppföljningsbesök när vi kommer till er på skolan.

Vad hände sen? Uppföljning på skolan

Trelleborgens museipedagog kommer gärna till er i klassrummet och pratar om era upplevelser en tid efter besöket. Hur slutade äventyret? Hur skapar vi historia? Vad är sanning och vad är fantasi?

Tid: 45 min
Målgrupp: åk 4-6
Pris : 350 kr + reseersättning
Gruppstorlek: Helklass
Plats: skolan

En rundvandring på Trelleborgen

En visning av Trelleborgen, vikingamuseet och omgivningarna med utgångspunkt i vikingatiden. Varför finns det en borg i Trelleborg? Hur såg här ut för tusen år sedan? Visningen skräddarsys efter era önskemål och anpassas utifrån era behov och elevernas åldrar. Fokus kan läggas på ett tema som vi kommer överens om i förväg t.ex. sagor och sägner, vardagsliv, resorna, vikingen, hantverk och arkeologi.

Tid: 45 min
Målgrupp: åk 1-gymn
Gruppstorlek: helklass
Pris: 350 kr

Vikingatida vardagsliv

Välkomna till Trelleborgen för att bekanta er med vikingatiden. Varför fanns det en borg i Trelleborg? Hur såg här ut på vikingatiden? Vi pratar om vikingaborgen, fynden och hur det var att leva då. Vi hälsar på i vår vikingagård där eleverna även får prova på att arbeta praktiskt och testa tidstypiska tekniker som att göra upp eld med eldstål. Liksom på vikingatiden kan sysslorna variera beroende på årstid och väderlek. I program 2 är vi två pedagoger och eleverna hinner prova på ytterligare en aktivitet. Vi är både ute och inne.

Program 1: Eleverna får prova elduppgörning med eldstål. (en pedagog)
Program 2: Eleverna får prova elduppgörning med eldstål men också fördjupa sig i ytterligare en praktisk uppgift som är på gång på borgen. (två pedagoger)

Tid: 2 timmar, inklusive tid för fika med
medhavd frukt
Målgrupp: från årskurs 3
Gruppstorlek: helklass
Program 1: Pris 700 kr
Program 2: Pris 1400 kr + 20 kr per elev
Plats / Bokning: Trelleborgen
Symbol för kulturgarantin i Trelleborgs kommunProgram 2 ingår i Trelleborgs kommuns kulturgaranti för årskurs 4

Vikingasagor

Mäktiga och ibland luriga, gudar och gudinnor, varelser från det dunkla och knasiga ting . Följ med sagoberättaren till sin favoritplats på Trelleborgen. Lyssna på märkliga berättelser om händelser hämtade ur i vikingarnas sagovärld och sägner från trakten.

Tid: 30 min
Målgrupp: från 5 år
Gruppstorlek: ca 20 barn/grupp
Pris: 350 kr

En viking på besök

En viking på besök

Önskar ni en viking på besök i skolan? Då packar vi våra korgar och reser till er. Vi tittar på kopior av fynd från vikingatiden, undersöker hur de fungerar och pratar om livet på vikingatiden. Ni kan också välja temat mytologi – om sagorna, gudarna och vikingarnas föreställningsvärld.

Tid: 45 min
Målgrupp: förskoleklass-åk 5
Gruppstorlek: Helklass
Pris: 350 kr + ersättning för resa
Plats: skolan

Äggrullning och påskkul på Trelleborgen

Välkomna våren tillsammans med oss på Trelleborgen! Vi startar med en kort visning av borgområdet och pratar om våren på vikingatiden och de sysslor som skulle utföras då. Vi avslutar med en traditionell påsklek, äggrullning nedför borgvallen. Vems ägg rullar längst?
Ta med kokta ägg märkta med namn.

Tid: 45 min
Målgrupp: från 5 år
Gruppstorlek: Helklass
Pris: 350 kr
Period: Veckan innan påsklovet

Juletid

Välkomna till mysig julstämning på Trelleborgen. Hur firades julen förr? Vi träffas i ett av våra rekonstruerade hus och pratar om de vikingatida och medeltida sederna kring juletid. I ljuslågans sken får ni känna dofter och smaker från förr. Klä er varmt!

Tid: 45 min
Målgrupp: från 3 år
Gruppstorlek: ca 20 barn/grupp
Period: v 48-50
Pris: 350 kr +20 kr /barn

Att besöka Trelleborgen med små barn

Hej Viking!

Tillhör ni dem som är nyfikna på vad vikingarna gör på Trelleborgen? Vi välkomnar de yngre barnen till en träff med vikingen på Trelleborgen. Vi säger hej, pratar om våra vikingakläder och vad vi gör. Barnen får ställa frågor, känna och klämma. Vad vi gör när ni kommer varierar beroende på årstid och vilken vikingasyssla som ska utföras just då. Kanske donar vi i vårt vikingahus, kanske hjälper ni oss att så frön i kålgården eller patrullera borgvallen. Mötet med vikingen kan ses som en introduktion till Trelleborgen och vikingatid och det lilla extra under promenaden eller utflykten.

Tid: 45 min
Målgrupp: 4-6 år
Gruppstorlek: ca12 barn/grupp
Pris: 350 kr

Skapande skola

Trelleborgs Museer har god erfarenhet av att i samarbete med er på skolorna arbeta fram välfungerande projekt, från planering till genomförande. Det kan vara ett äventyr på Trelleborgen , eller varför inte tova väsen med utgångspunkt i vikingatida ansiktsmasker och sagofigurer. Tekniken för skapandet blir vad som passar temat och våra gemensamma idéer bäst.

Målgrupp: åk 0-9
Gruppstorlek: När vi jobbar praktiskt och kreativt blir det bäst med halvklasser ca 12 elever/grupp. Pris. Riktpris är 350 kr /45 min. Därtill tillkommer materialavgifter.

Vem var viking?

Om identitet, bilden av vikingen och historiebruk. Hur visas vikingar upp i film och TV? Stämmer detta överens med vad vi vet om vikingarna? Är ni nyfikna på källkritiska diskussioner varvat med utmanande prova-på aktiviteter?
Vi börjar med att prata om filmvärldens vilda vikingakrigare med hjälm och ringbrynja. Sedan får eleverna sätta sig in i vikingatiden genom att testa ett av de hantverk som kopplas till vikingen. Vi pratar om råmaterial, verkstäder, hantverk och handel. Tillsammans föreställer vi oss varianter och tolkningar av vad en viking varit och vad en viking är idag.

Program 1: Gemensam introduktion och diskussion därefter får eleverna testa att tillverka ringbrynja i halvklass. Andra halvan av klassen sysselsätter sig själva på området.
Program 2: Gemensam introduktion och diskussion sen får eleverna testa att tillverka ringbrynja och vi fördjupar oss i ytterligare ett hantverk i halvklass.

Tid: 2 timmar, inklusive kort paus för medhavd frukt eller dryck
Målgrupp: från åk 7-gymnasiet
Gruppstorlek: helklass
Program 1: Pris 700 kr +20 kr per elev
Program 2: Pris: 1400 kr +20 kr per elev

Trelleborgen på egen hand

Ni är välkomna att besöka Trelleborgens uteområde på egen hand året om och dygnet runt. Vill ni besöka Vikingamuseet, komma under sommarsäsongen eller vid speciella arrangemang ber vi er anmäla i förväg att ni kommer, reception: 0410-73 30 21. Vi tar entréavgift för vuxna 40 kr. Förhöjd avgift för barn kan även förekomma vid speciella arrangemang.

Lovaktiviteter

På sportlov, höstlov, påsklov och sommarlov händer det alltid något kul. Håll ögonen öppna i dagspress, på våra hemsidor och gilla oss gärna på Facebook. Där hittar ni alltid senaste nytt. Missa inte Vikingasommar till exempel där sommarlovslediga barn mellan 7 och 13 är välkomna till Trelleborgen för en annorlunda sommarlovsvecka.

För vuxna

En rundvandring på Trelleborgen

Visning av Trelleborgen och de rekonstruerade husen, om vikingatid och Trelleborgs tidiga historia.

Pris: vardag: 620 kronor + entréavgift 40 kronor per person.
Pris: kväll och helg: 1230 kronor + entréavgift 40 kronor per person.
Längd: 60 minuter. Max 30 personer.

Vikingalekar

Lekar och spel på borgvallen. Vi börjar med en kort visning, sedan t.ex. femkamp med innehåll som herre på täppan, rövkrok, dra kavel, stångstötning, dragkamp, dra handske, sparka bleistre eller spjutkast.

Pris vardag: 1500 kronor +75 kronor per person.
Pris kväll och helg: 2000 kronor +75 kronor per person.
Längd: 90 minuter. Max 20 personer.

Sagor och myter

Kort guidning med avslutning i långhuset runt elden med sagor och myter från vikingatiden.

Pris vardag: 1000 kronor + entréavgift 40 kronor per person.
Pris kväll och helg: 2000 kronor + entréavgift 40 kronor per person.
Längd: 60 minuter. Max 20 personer.

Hantverksprogram

Visning av Trelleborgen med fokus på vardagslivet och vikingatida hantverk. Vi avslutar med att prova på något hantverk, t.ex. göra upp eld, spinna tråd, slunga band eller matlagning. Aktiviteten bestäms vid bokningstillfället.

Kort program:
Pris vardag: 1500 kronor + 75 kronor per person.
Pris kväll och helg: 2000 kronor + 75 kronor per person.
Längd: 90 minuter. Max 20 personer.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?