Läsjakten

Föreningar utmanar varandra i Läsjakten! United Fighters och Trelleborgs Taekwondoklubb var utvalda att vara med i Läsjakten 2017 - 2018 med cirka femtio deltagare inklusive tränare i vardera förening. Båda lagen fick en prissumma till sin förening!

Vinnare i Läsjakten 2016
Foto: Maria Tigerschiöld Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Vinnare i Läsjakten 2016

Vinnare i Läsjakten 2018

Säsong 2018 har det varit två kampsportsklubbar som har utmanat varandra; United Fighters och Trelleborgs Taekwandoklubb. De startade i december 2017 och har läst till mars 2018. Antal lästa meter per deltagare har varit mycket jämt.

Slutresultatet blev ett förstapris till Trelleborgs Taekwandoklubb som läst 3 256 meter i genomsnitt per deltagare och ett andrapris till United Fighters som läst 3 033 meter i genomsnitt per deltagare. Priserna delades ut av bibliotekschefen vid invigningen av årets sommarlovsprogram på Dalabadet 18 juni. Stort grattis till båda föreningarna, tack för er medverkan och lycka till med ert fortsatta läsande!

Vad är Läsjakten?

Läsandet bland unga minskar, därför vill kultur- och fritidsförvaltningen göra något gemensamt för att öka läslusten och därmed också läsförståelsen. Att genom böckernas värld få göra nya upptäckter, få nya perspektiv, koppla av, känna spänning, identifikation, skratta, bli nyfiken på nya saker och mycket mer. Genom läsning får man hjärngympa och mental träning!

Trelleborgs Bibliotek startade Läsjakten 2014 som ett läsfrämjandeprojekt med bidrag från Kultur Skåne. Syftet var att öka läslusten och läsförmågan hos pojkar i åldern 12 – 15 år som var knutna till någon idrottsförening. En statlig utredning som gjordes för några år sedan visade nämligen att 25 % av de pojkar som gick ut nian hade svårt med att läsa en enkel text. Vårt bidrag till en ökad läsförståelse har varit Läsjakten. Projektet är ett samarbete mellan idrottsföreningarna och Trelleborgs kultur- och fritidsförvaltning.

Konceptet är enkelt, det går nämligen ut på att läsa så mycket som möjligt och allt man läser räknas om till meter och den klubb som läst längst sträcka vinner.

Tävling

I december startar tävlingen då bibliotekspersonal presenterar böcker. Alla deltagare lånar en bok, därefter kan man byta bok med lagkompisen, låna på boksnurran på Söderslättshallen, biblioteket eller i skolan.

Regler

Samma justa regler gäller här som på matcherna. Inget fusk!

Laget får en ljudbok som man kan lyssna på tillsammans. Tiden man lyssnar omvandlas till meter. 10 minuter motsvarar 15 meter. Barnen skriver upp vilka böcker de läst, samt antal sidor. Tränarna för protokoll. Antalet sidor omvandlas till kilometer. 1 sida motsvarar 3 meter.

Ljudböcker kan avgöra tävlingen

Tävlingsledningen tipsar om ljudböcker som i slutspurten kan innebära viktiga och avgörande metrar!

Tidigare deltagare i Läsjakten

Det är tredje Läsjakten som genomförs 2018. Första året var det Trelleborgs Ishockeyförening och Trelleborg Handbollsklubb Ungdom som tävlade. Vinnare blev Trelleborg Handbollsklubb. Nästa omgång deltog Trelleborgs Fotbollsförening och FC Trelleborg och vinnare med knapp marginal blev TFF.

Idrott och läsning – ett dreamtem

Kulturrådet har tillsammans med SISU idrottsutbildarna tagit fram skriften Idrott och Läsning – ett Dream Team. Den innehåller handfasta tips, goda exempel, reportage och mycket annat man kan ha nytta av när man vill kickstarta läsningen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?