Europaparlamentsval 2019

Det är val till Europaparlamentet vart femte år. Nästa val kommer att äga rum i alla EU:s medlemsländer under perioden 23-26 maj 2019. I Sverige hålls valet den 26 maj.

Röstning kan ske på många olika sätt. Väljaren kan:

  • rösta i sin vallokal på valdagen den 26 maj
  • förtidsrösta var som helst i Sverige från den 8 maj
  • rösta från utlandet via brevröst eller på ambassad eller konsulat
  • budrösta (detta gäller enbart vissa väljare) 2 maj

Den grundläggande regeln som gäller för alla sätt att rösta är att väljaren själv måste göra i ordning sin röst, det vill säga lägga valsedeln i valkuvertet.

Valet går till som ett allmänt val, du får ett röstkort hem i brevlådan och på röstkortet står vilket valdistrikt och vallokal du hör till.

Röstkort

Du kommer att få hem ett röstkort i brevlådan och på röstkortet står vilket valdistrikt och vallokal du hör till samt vallokalens adress och öppettider. Röstkortet skickas ut i början av maj 2019. Senast 8 maj ska du ha fått ditt röstkort.

Om du inte fått ditt röstkort, tappat det eller behöver få det skickat till en annan adress kan du beställa ett nytt hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten. Rättelser görs till Länsstyrelsen senast den 14 maj.

Om du behöver ett nytt röstkort kan du beställa ett nytt från val.se. Formuläret för att beställa röstkort öppnar den 29 april. Du kan även beställa ett nytt från Valupplysningen, en kommun eller länsstyrelse

Rösträtt

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du fyller 18 år senast på valdagen och:

  • är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige,
    eller
  • är medborgare i något av EUs medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast den 26 april.

Valsedlar

På alla ställen där väljarna kan rösta lägger röstmottagarna ut namn­valsedlar (valsedlar med namn på sina kandidater) för de partier som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet fick mer än 1 % av rösterna. Det finns också blanka valsedlar. Övriga partier ansvarar själva för att lägga ut valsedlar med namn på sina kandidater.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?