Klippning av gräsplaner och ängar i kommunen

Gräsklippningen i kommunen pågår främst under perioden maj till september. Arbetet är som mest intensivt fram till midsommar då behovet av klippning är som störst.

Nyklippt gräs vid Söderslättshallen
Foto: Erik Roman Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Nyklippt gräs vid Söderslättshallen

I vilken omfattning gräset växer påverkas av allt från hur kall våren varit till mängden nederbörd. Vissa år är tillväxten av gräs väldigt snabbt och kraftigt, vilket gör att det kan ta längre tid innan samtliga gräsytor får sin första klippning. Kommunens gräsklippare betar av områdena i turordning, vilket är det som är mest effektivt. Detta medför att en del områden får vänta lite längre på att få sina gräsytor klippta än andra.

Olika typer av gräsytor

Det finns gräsytor av två kvaliteter, bruksgräs och långgräs (det som en del kallar äng). Långgräset slås två gånger om året, till midsommar och september-oktober. Bruksgräset slås regelbundet med den kapacitet kommunen har, som består av två medelstora och två stora åkgräsklippare. Dessutom så arbetar tre till fyra personer med handgräsklippare och motorlie, så kallad gräsputs.

Kommunens resurser

Under klippsäsongen är sammanlagt cirka sju personer verksamma på heltid med gräsklippning i kommunen. Utöver det anlitar kommunen entreprenörer för gräsklippningen i Smygehamn - Anderslöv samt för gräsklippning i branta slänter vilket kräver speciella maskiner.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?