Kuststad 2025

Under 2016 påbörjades det omfattande stadsutvecklingsprojektet Kuststad 2025. Det innebär satsningar på näringsliv, infrastruktur och 4 000 nya bostäder i havsnära läge.

Startskottet var kommunfullmäktiges beslut att Trelleborg senast 2025 ska en ny östlig infart till hamnen.

Den nya infarten ska göra det möjligt för Trelleborgs hamn att slutföra den påbörjade flytten åt sydost. Det leder i sin tur till att attraktiva ytor blir tillgängliga för att bygga en ny havsnära stadsdel och att den centrala staden knyts samman med havet.

Här kan du följa projektet.

Senaste nyheterna om Kuststad 2025

 • Internationell jury på besök i Trelleborg

  Europan-juryn är på plats i Trelleborg en hel dag för en första bedömning av bidragen.

  Arkitektförslagen för hur Sjöstaden ska utvecklas har nu börjat bedömas. Den internationella juryn, bestående av sju personer som alla jobbar med arkitektur eller stadsplanering, besöker under torsdagen Trelleborg.

 • Sjöstaden-förslag visas upp i utställning

  I västra delen av hamnen ska nya stadsdelar växa fram.

  Nu visas de 28 bidragen med idéer för hur Sveriges sydligaste stadsdelar kan utvecklas för allmänheten. Bidragen i arkitekttävlingen Europan börjar bedömas av en jury den 14 september och ställs sedan ut på Valengallerian i Trelleborg.

 • Ringvägens dragning avgörs i fullmäktige

  Det blir i kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande organ, som debatten om ringvägens dragning kommer att äga rum. Måndagen den 25 september kommer frågan att diskuteras vid mötet i Parken.

 • Kuststad 2025, ringväg och infart i kommunstyrelsen

  Kuststad 2025 med sina olika delar, är ett av de största projekt som genomförts i Trelleborg på mycket lång tid. På onsdag ska kommunstyrelsen ta ställning till valet av planeringsform, planprogram/detaljplan eller vägplan. Kommunstyrelsen ska också bestämma sig för val av sträckning för östlig ringväg och infart till hamnen.

 • Stort intresse för framtidsfrågor

  Kommunens framtidsplaner diskuterades på Hamnens dag.

  Många trelleborgare tog chansen att prata om kommunens framtid under Hamnens dag i helgen. Både projektet Kuststad 2025 och förslaget till ny översiktsplan diskuterades.

Delar av projektet Kuststad 2025 finansieras med EU-medel via Transeuropeiska transportnätet (TEN-T).

Samfinansierat av EU

Hjälpte informationen på den här sidan dig?