Självkörande minibuss på besök

Publicerad:

Vid en workshop idag kring möjligheter och utmaningar med förarlös busslinje och framtida mobilitet fick politiker och tjänstepersoner möjlighet att provåka en självkörande, elektrisk minibuss.

Politiker och tjänstepersoner studerar en självkörande, elektrisk minibuss.
Foto: Niclas Ingvarsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Politiker och tjänstepersoner studerar en självkörande, elektrisk minibuss.

Bussen var inlånad från Köpenhamn och rymmer cirka tolv passagerare. Den har en maxfart på 20 kilometer i timmen och körs redan idag reguljärt i bland annat Järfälla kommun.

–Ett av användningsområde för denna typ av fordon är till exempel att transportera personer den första eller sista sträckan till och från arbetsplatsen utanför den reguljära linjetrafikens sträckning berättar Jonatan Pershaf, affärsutvecklare för Nobina Sverige Syd.

Vidare berättar han att en av fördelarna med fordonet är att det kan framföras på trånga ytor som till exempel sjukhusområden och mindre gator.

Bakgrunden till dagens workshop var att Trelleborgs kommun på uppdrag av Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Rubin genomför en förstudie med Resilient Regions association för att identifiera utmaningar och möjligheter med att införa en förarlös busslinje. Utgångspunkten i denna förstudie är att Trelleborg söker en ny kollektivtrafiklösning mellan rättspsyk och tågstationen, men inte minst finns det ett framtida behov av nya kollektivtrafiklösningar vid Trelleborgs expansion med Kuststad 2025 och Business Center.

Magnus Qvant på Nordic Urban Resilience Institute berättar att den framtida mobiliteten är förarlös och att där finns både möjligheter och utmaningar med självkörande bussar. Det viktigaste är att staden får lära sig vad det innebär att ha en förarlös buss och vad det innebär med till exempel energisystem och laddningsinfrastruktur.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?