Digitalt valborgsfirande i Trelleborg

Publicerad:

Valborgsmässoafton närmar sig, men på grund av coronaviruset kommer många tvingas fira på ett annorlunda sätt i år. Den som vill kan trots restriktioner ta del av både brasa, talare och körsång – på digital väg.

Oliver Lazarevski filmar årets vårtalare Kurt Dahlman inför årets valborgsfirande som kommer att ske i digital form.
Foto: Annika Eriksdotter Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Oliver Lazarevski filmar årets vårtalare Kurt Dahlman inför årets valborgsfirande som kommer att ske i digital form.

Trelleborgs kommun brukar årligen arrangera valborgsfiranden tillsammans med körer och andra aktörer på både Trelleborgen, i Stadsparken och på Dalabadet. I år har Trelleborgs kommun, i enlighet med regeringens beslut om folksamlingar på max 50 personer, ställt in alla valborgsfiranden.

Istället blir det ett digitalt firande med både brasa, vårtalare och körsång. Just nu pågår förberedelserna för fullt i Filmverkstan. Härifrån spelas det traditionella talet till våren in. Framför kameran står Kurt Dahlman, vd på Kockska Stiftelserna.

– Det är så roligt att få vara med och göra något positivt för trelleborgarna i dessa tider, säger Kurt Dahlman som redan hade utsetts till vårtalare på Trelleborgen när beskedet om att ställa in kom.

Hans tal kommer att kombineras med filmklipp från tidigare valborgseldar och sång av kören Cumpane. Kören brukar stå som värdar vid firandet på Dalabadet och kunde med kort varsel skicka över några fina filmklipp med sång från tidigare års valborgsfiranden.

– Vår förhoppning är att alla som önskar fira ett traditionellt valborgsfirande med tal till våren, sprakande eldar och vårsånger får en alternativ möjlighet till det, säger Annika Eriksdotter, enhetschef på kultur- och evenemangsenheten.

Det är hon, tillsammans med kollegan Oliver Lazarevski, som kommit på idén om ett digitalt valborgsfirande.

– Den avslutande vårsången kommer att visas med text så att den som vill lätt kan sjunga med. Det kommer säkerligen att få den rätta känslan att infinna sig, säger Annika Eriksdotter.

Valborgsfilmen produceras av kultur- och evenemangsenheten. Den kommer att publiceras under eftermiddagen på Valborgsmässoafton, den 30 april, på trelleborg.se samt i kommunens olika konton i sociala medier.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!