Gå och cykla under Trafikantveckan

Publicerad:

Ta klivet – börja gå och cykla! Detta är årets tema för Europeiska Trafikantveckan 16-22 september. Trelleborgs kommun deltar och hälsar alla - barn och vuxna, unga och gamla, skolor, företagare och föreningar - välkomna att delta.

Vi vill gärna att så många som möjligt deltar och även bidrar med sina egna aktiviteter under kampanjveckan!

Lunchföreläsning, strandpromenad, energirådgivning, trafikprat, cykelaktiviteter med premiär för kommunens lånE-cykel, poesivandringar och mycket mera står på veckans program.

I arrangörsgruppen finns representanter för kommunens Energi-och klimatrådgivning, Tillväxtavdelning, Avdelning Gata, Näringsliv och Söderslättsgymnasiet.

Programmet startar på måndagen med en morgonpromenad längs stranden som arrangeras av pensionärsorganisationen SKPF. Alla morgonpigga som vill ut och röra på sig kan ansluta sig!

Har du funderat på en lådcykel, men tvekat eftersom du inte vet hur det skulle fungera att cykla med en sådan? Kommunen lanserar nu för första gången en lånE-cykel för kommuninvånarna. Den ska finnas för utlåning på Trelleborgs Bibliotek till alla som vill testa.

Tisdag-onsdag finns tjänstepersoner för kommunens energi- och klimatrådgivning och gatuavdelning på plats för samtal om rådgivning om energi och trafikplanering. Energi-och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende rådgivning om energieffektivisering och förnybar energi som vänder sig till privatpersoner, företag, föreningar och organisationer. Ta chansen, kom och ställa frågor om energi eller tyck till om trafik.

På torsdagen ställer stans cykelhandlare ut cyklar på Rådhustorget. Kom och se hela utbudet på samma plats! Under lunchtimmen kan man lyssna på en föreläsning om hållbart resande i Bian på Trelleborgs museum.

Elever vid Söderslättsgymnasiet utmanar alla skolor att delta i ett ArtRally på cykel för barn och unga, en favorit i repris från i våras. Guidade poesivandringar med ungdomar från Söderslättsgymnasiet blir det också.

En av de företag som nappat på uppmaningen att ansluta sig är Sibylla. Gratis korv, glass och kaffe utlovas till alla deras kunder som går och cyklar till någon av företagets gatukök under veckan. Även Sibyllas anställda som väljer cykeln till jobbet premieras.

Hela veckans program:

Måndag den 16 september

9:00 Morgonpromenerad längs stranden med SKPF:s seniorer. Samling vid Kontinentplan 2.
10.00-11.00 Guidade poesivandringar med ungdomar från Söderslättsgymnasiet. Samling utanför Biblioteket. (PDF-dokument, 763 kB)
13:00 Låna vår nya lånE-cykel. Biblioteket.

Tisdag den 17 september

10.00-12.00 och 13.00-15.00 - Pop-up-rådgivning med energi- och klimatrådgivare. Tävling med fina priser. Rådhustorget.
10.00-12.00 och 13.00-15.00 – Prata med Tjänstepersonal om trafikplanering. Biblioteket.
10:00-15:00 Teknikbana för cykel, NTF. Rådhustorget.

Onsdag den 18 september

10.00-12.00 och 13.00-15.00 - Pop-up-rådgivning med energi-ock klimatrådgivare. Tävling med fina priser. Biblioteket
10.00-12.00 och 13.00-15.00 - Prata med Tjänstepersonal om trafikplanering. Biblioteket.

Torsdag den 19 september

10.00-15.00 - Utställning av cyklar från stadens cykelhandlare. Rådhustorget.
12.00-13.00 - Föreläsning om hållbart resande med Region Skåne. Muséet, Bian.

Fredag den 20 september

14.00-15.00 Guidade poesivandringar med ungdomar från Söderslättsgymnasiet. Samling utanför Biblioteket. (PDF-dokument, 763 kB)

Hela veckan

Cykelutmaning - ArtRally för barn och unga med Söderslättsgymnasiet

Fler cykel och vandringstips

Trelleborgs och Sveriges enda cykelvelodrom

Sydkustleden (Sveriges tredje nationella cykelled) löper längs kommunens hela kuststräcka. Prova att cykla mellan Trelleborg och Ystad eller mellan Trelleborg och Skanör till exempel.

Etapp 22 på Skåneleden, Trelleborg-Fru Alstad är 13 kilometer lätt vandring.
Etapp 21, Skåneleden, Fru Alstad - Torup är 18 kilometer lätt vandring

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!