Nomineringarna till Samhällsbyggnadspriset klara

Publicerad:

Det är tre välrenommerade verksamheter eller fastigheter som nominerats till Samhällsbyggnadspriset 2019: nyproduktionen i Sparven 1 i centrala Trelleborg samt de båda landsortsverksamheterna Helmerslunds gård i Smygehuk och Grönby Gårdscharkuteri i Grönby.

Karin Jönsson, vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, berättar om arbetet med nomineringarna.

– Det var ett roligt uppdrag för presidiet att jobba med. Och fantastiskt att vi hade så fina förslag att välja bland och att nominera.

De nominerade är:

Nyproduktionen i Sparven 1 (före detta Bryggeriet), Trelleborg

TrelleborgsHem har byggt över 100 lägenheter på den gamla bryggeritomten centralt i Trelleborg, fördelat på två hus.

Motiveringen lyder:

Med sina trappstegsgavlar och sitt vackra tegel tar byggnaderna stadens historia med sig in i framtiden. Sparven 1 är byggt på bryggeriets gamla tomt och speglar stolt stadens arv i två nybyggda huskroppar. Hållbarhet präglar husen, som är försedda med solceller som bidrar till energiförsörjningen. Sparven är ett välkommet nytillskott bland stadens bostäder och ger ett välkomnande intryck i gaturummet.

Helmerslunds gård, Smygehuk

Helmerslunds gård är Skånes sydligaste bröllopslokal. Gården som stod tom i tio år, togs om hand av de nya ägarna Savanna och Marcus Hågerup, renoverades och erbjuder nu plats för bröllop och fest i vildvuxen charm och med känslan av landet.

Motiveringen lyder

Som ett smycke vid Smygehuk, ordnas fest och galej vid vigslar och på partaj. Den omfattande renoveringen av Helmerslunds gård är ett föredöme för byggordningen. Med alla tillstånd på plats och en byggnad som är tillgänglig för alla, tar gården emot ett stort antal gäster och ger minnen för livet i vacker, lantlig miljö.

Grönby Gårdscharkuteri, Grönby

Grönby Gårdscharkuteri drivs av Camilla och Victor Waldenström. Charkuteriet är nybyggt och har högt ställda krav på verksamheten. Här lufttorkar och röker man kött av högsta kvalitet fr��n utvalda gårdar i närområdet där grisar, lamm och nötkreatur fått leva fritt ute på naturligt bete.

Motiveringen lyder

Det nybyggda gårdscharkuteriet erbjuder produkter av hög kvalitet från gårdar i närområdet. Hantverksmässig tillverkning, produktion på plats, servering och försäljning av lokalproducerade varor gör att Grönby Gårdscharkuteri bidrar till utvecklingen av landsbygden i kommunen.

Priset

Samhällsbyggnadspriset består av en specialdesignad platta med inskription om priset, avsedd att fästas vid objektet. Priset har delats ut sedan 2015, de två första åren med namnet ”Pris för hållbar samhällsbyggnad”.

Samhällsbyggnadsnämndens presidie är jury och utser de tre nominerade verksamheterna eller fastigheterna. Slutlig pristagare avgörs genom sluten omröstning i nämnden. Omröstningens resultat hemlighålls och presenteras först vid prisutdelningen på Trelleborgsgalan den 21 november i Söderslättshallen i Trelleborg.

Priset ska gå till fastighetsägare, person, skola, vårdinrättning, företag, skolklass, förening eller annan institution eller sammanslutning.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?