Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Gömt eller glömt på Trelleborgs Museer

Publicerad:

Arkivens dag 2019 - Gömt eller glömt? Lördag 9 november firar vi Arkivens dag med flera spännande och folkbildande arrangemang i Trelleborg. Temat är ”Gömt eller glömt?” och du har möjlighet att besöka utställningar både på plats och digitalt.

Omslagsbild till boken "Opplöt, röekjol och stubb" som getts ut av Trelleborgs Museum.
Foto: Peter Christiansen Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Omslagsbild till boken "Opplöt, röekjol och stubb" som getts ut av Trelleborgs Museum.

Arkivens dag i Trelleborg ger dig möjlighet att dyka ned i våra kulturinstitutioners skattgömmor och upptäcka spåren av historien. I år firas dagen lite extra genom att fler kulturinstitutioner än tidigare deltar. Kommunarkivet, Söderslättsgymnasiets Mediatek, Trelleborgs Museum, Trelleborgs Bibliotek, Trelleborgen och Axel Ebbes Konsthall är med i samarbetet.

Trelleborgs Museum
Vi presenterar vår nya bok ”Opplöt, röekjol & stubb” som kommer ut 24 november. Boken handlar om de folkdräkter som vi har i våra samlingar i Kulturmagasinet som annars är gömda för besökarna. Speciellt till Arkivens dag har vi plockat fram en del folkdräktsplagg från samlingarna som man kan beskåda i museets foajé.
Lördag 9 november öppet 12-16
Entré: 40 kr

Axel Ebbes Konsthall öppnar vi upp och visar fram några arkivhandlingar som vi vanligtvis inte visar – något vi faktiskt aldrig hittills visat. Bilder och föremål som tillhört Karl Albert Christian Carlsson (1870-1924) som var bildhuggare och arbetade för Axel Ebbe. Han högg ut Mannen som bryter sig ur klippan efter beställning åt Axel Ebbe.
Lördag 9 november öppet 12-16
Fri entré

Trelleborgen berättar Linda Olofsson om glömda sägner och historier om hur stadsnamnet Trelleborg kommit till och om upptäckten av den under jorden gömda vikingaborgen. Efter föreläsningen visas film från utgrävningstiden i utställningen.
Lördag 9 november öppet 13 - 16
Föreläsningen börjar 14 i utställningen.
Entré: 40 kr

Hjälpte informationen på den här sidan dig?