Mediateket utsett till ”Skolbibliotek i världsklass 2019”

Publicerad:

För tredje året i rad har Mediateket på Söderslättsgymnasiet fått utmärkelsen "Skolbibliotek i världsklass" av fackförbundet DIK.

Magdalena Ivarsson, bibliotekarie och Sten Ivarsson, bibliotekarieassistent, Mediateket
Foto: Magdalena Ivarsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Magdalena Ivarsson, bibliotekarie och Sten Ivarsson, bibliotekarieassistent, Mediateket

- Att få utmärkelsen en tredje gång är verkligen ett kvitto på att vi har en väl etablerad verksamhet som är djupt förankrad i skolan, säger Magdalena Ivarsson, bibliotekarie på Mediateket. Vi är väldigt stolta och ska så klart fira utmärkelsen!

Nära samarbete med lärarna – en framgångsfaktor

Enligt DIK ska ett skolbibliotek i världsklass bland annat kunna stärka elevernas digitala kompetens; det ska lära eleverna att navigera i informationsflödet och hantera sin digitala identitet. Bibliotekarierna ska också vara effektiva inspiratörer för att öka läsfärdigheten hos eleverna. Bibliotekariernas nära samarbete med lärarna är också en avgörande faktor.

- Vi hade inte kunnat vara ett skolbibliotek i världsklass om vi inte jobbade så nära lärarna som vi gör. Det absolut viktigaste är att vi planerar allt vi gör tillsammans med dem – vi kopplar undervisningen till skolbiblioteket och våra spetskompetenser och undervisar sedan tillsammans direkt ute i klassrummet, säger Magdalena Ivarsson.

Kan du ge ett konkret exempel på hur ni arbetar som ger det här goda resultatet?

- Det bästa exemplet är det arbete som vi gör direkt i klassrummet tillsammans med läraren, säger Magdalena Ivarsson. Till exempel de aktiviteter som vi har arbetat med i projektet "Poesi för en hållbar framtid". När lärarna har arbetat med poesi i klassrummet har vi ofta kommit dit för att inspirera och stödja. Vi har också haft poesieftermiddagar i Mediateket som komplement till lärarnas undervisning. Eftersom vi själva varit med i klassrummet och är insatta i lärarnas arbete så vet vi hur vi ska matcha vad eleverna behöver för sin måluppfyllelse.

Detta vinnande koncept kommer Magdalena Ivarsson och hennes kollegor att fortsätta med.

- Vi ser att eleverna som vi arbetat med i klassrummet får ett gott förtroende för Mediateket och de tar sedan kontakt med oss i andra sammanhang på eget initiativ.

Mediateket har fått utmärkelsen "Skolbibliotek i världsklass" år 2017, 2018 och 2019.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?