Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Kommunen stödjer Grannsamverkan

Publicerad:

Grannar som vill samverka mot brott, kan få stöd och hjälp i sitt arbete från kommunen och Polisen. Trelleborgs kommun och Polisen har förlängt sitt samarbete med SAMBO (Samverkan mot brott) och Stöldskyddsföreningen om att stödja Grannsamverkan.

Inbrotten ska minska

Grannsamverkan är en metod som syftar till att göra bostadsområden mindre attraktiva för brottslig verksamhet. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) kan boende minska inbrotten med så mycket som 26 procent i ett bostadsområde med metoden.

Vi tycker att det är viktigt att boende i kommunen som vill göra det dom kan för att minska risken för att utsättas för inbrott genom metoden Grannsamverkan, ska kunna göra det utan kostnad. Därför har vi valt att aktivt stödja Samverkan mot brott (SAMBO) och Grannsamverkan, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M).

Kunskap och ökad uppmärksamhet

Metoden bygger på ökad uppmärksamhet bland de boende samt kunskap om vilka åtgärder de kan vidta för att minska risken för att bli utsatt för inbrott. Målet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i bostadsområden. Därför har kommunen nu beslutat att under de kommande två åren stödja verksamheten Samverkan mot brott (SAMBO) som står bakom metoden Grannsamverkan i Sverige.

Så här fungerar det

Den som vill starta Grannsamverkan i sitt bostadsområde kontaktar först sina grannar och stämmer av intresset. Därefter kontaktas den lokala polisen för uppstart av Grannsamverkansområdet. De boende utbildas av Polisen och får då en fördjupad kunskap om hur Grannsamverkan fungerar och vad som är viktigast i det fortsatta arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott.

Via Polisen erhålls sedan skyltar och dekaler att använda för att visa att området är aktiva inom Grannsamverkan.

Krav

Det finns några minimikrav för att bedriva Grannsamverkan:

  1. Vaksamhet - Var allmänt vaksam och kontakta polisen om något är misstänkt
  2. Om du är bortrest - Meddela dina grannar om du är bortrest mer än några dagar
  3. Värdesaker - Förvara värdesaker på ett betryggande sätt
  4. Förebyggande åtgärder - Var förtrogen med de förebyggande tips som finns på www.samverkanmotbrott.se

Bostadsinbrotten minskar i region Syd

Under 2018 skedde 3 220 fullbordade bostadsinbrott i permanentbostäder i regionen vilket kan jämföras med 5 831 under 2015. Det är en minskning med totalt 45 procent. I vissa kommuner har minskningen varit större än så. I Trelleborg var minskningen 51 procent.

Läs mer om bostadsinbrott på Polisens webbplats genom att klicka här.

Läs mer om Grannsamverkan på www.samverkanmotbrott.se

För mer information kontakta Polisen i Trelleborg genom att klicka här,
eller ringa telefonnummer 114 14

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?