Kulturgarantin skapar goda stunder på äldreboenden

Publicerad:

Kommunens äldreboenden får flera uppskattade inslag inom ramen för kulturgarantin. Nyligen har riksspelmannen Laif Carr bjudit på smittande sång och sittande dans.

Fullt hus i samlingsrummet blev det när riksspelman Laif Carr kom till Östergårdens äldreboende för att spela och sjunga. Hans besök är en del av kulturgarantin i Trelleborgs kommun.
Foto: Patrik Nyström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Fullt hus i samlingsrummet blev det när riksspelman Laif Carr kom till Östergårdens äldreboende för att spela och sjunga. Hans besök är en del av kulturgarantin i Trelleborgs kommun.

Samlingsrummet på Östergårdens äldreboende fylldes av hyresgäster, anhöriga och personal när det var dags för en av programpunkterna i kommunens kulturgaranti. Kultur- och fritidsförvaltningen har tillsammans med socialförvaltningen arbetat fram ett koncept för att nå ut med ett professionellt kulturutbud till samtliga äldreboenden i kommunen.

Riksspelmannen Laif Carr sjöng och spelade fiol, mungiga, dragspel – ja, till och med såg. Publiken rycktes med och klappade i takt.

- Hela huset samlas vid sådana här tillfällen, vi sätter upp programmet på alla våningsplan. Kulturgarantin ger oss mycket, säger Ros-Marie Hersley som är enhetschef på Östergårdens äldreboende.

Kan minnas tillbaka

Inom ramen för kulturgarantin får verksamheterna, utöver besök av olika artister, även tillgång till uppskattat material från biblioteket och museet i form av böcker, bilder, musik och film. Gamla Trelleborg kommer också på besök och visar bilder från förr.

- Allt detta är så uppskattat. Våra hyresgäster får använda sina sinnen, de får känna och se på saker. De sitter och diskuterar, de älskar att tänka tillbaka på gamla tider, säger Ros-Marie Hersley.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?