Inget vatten i kranen?

Publicerad:

Avbrott i vattenförsörjningen är mycket allvarligt. Vi människor behöver minst 3 liter vatten per dygn. Den mängden vatten räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna. Tillgången på vatten förutsätter oftast att elförsörjningen fungerar utan störningar eftersom vatten- och avloppsverk måste ha elektricitet för att pumpar och reningsprocesser ska fungera.

Vad gör jag?

Blir det ett längre vattenavbrott kommer kommunen att placera ut nödvattentankar och information, men du måste själv ta dig till den valda platsen för att kunna hämta hem vattnet. Därför är det viktigt att se till att du har rena dunkar och hinkar hemma för att kunna hämta ert nödvatten. Att ha ett litet lager med rent vatten hemma är inte fel, då riskerar du inte att helt plötsligt stå helt utan.

Efter ett längre vattenavbrott är det viktigt att du låter vattnet rinna en stund innan du använder det. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa! I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar.

Tips

Om strömmen skulle försvinna så kan inte vattenpumparna fungera vilket resulterar i att vattnet i kranen kan försvinna. Ett bra tips är att alltid ha någon petflaska med vatten i frysen, dessa petflaskor kommer att fungera både som kylklampar vid ett längre strömavbrott och som dricksvatten vid behov. Man kan också förvara dricksvatten i rumstemperatur, för att hålla vattnet fräscht längre ska man förvara det mörkt och svalt. Gränsen för hur länge man kan förvara vatten har med mer lukten och smaken att göra än risk för sjukdomar.

Tänk på att!

Du som djurägare har ett ansvar att se till att era husdjur får tillgång till vatten och mat. Vid en akut situation där det inte finns något vatten i kranen har djurägarna det yttersta ansvaret att tillhandahålla det nödvändiga för deras djur enligt Djurskyddslag (2018:1192).

Bra att ha hemma vid vattenbrist

  • Dunkar, gärna med tappkran
  • Flaskor
  • Hinkar med lock
  • PET-flaskor att frysa vatten i (fyll inte ända upp, då spricker flaskan)
  • Mineralvatten
  • Kokmöjlighet

För mer information gå gärna in och läs mer på Dinsakerhet.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?