Att tänka på när maten tar slut

Publicerad:

Försvinner strömmen finns det även en risk att affärerna inte kan hålla öppet eftersom
betalsystemen inte kommer att fungera. Det kan därför vara bra att alltid se
till så att man har ett reservförråd av mat hemma.

Torra livsmedel och helkonserver är bra att ha i reservförrådet då de kan lagras länge. Kom ihåg att konserver till och med kan ätas kalla, om du skulle sakna möjlighet att tillaga maten. Tänk på att spädbarn och personer med särskild diet behöver lämplig kost, och har du djur hemma är det viktigt att se till att även de har mat och vatten.

På sommaren åker grillen fram hela tiden, men det går även bra att ta fram den om det inte finns möjlighet att laga mat p g a strömavbrottet. Tänk på att engångsgrillar och kolgrillar inte bör användas inomhus på grund av fara för koldioxid och brand!
Camping- och friluftskök går också bra att laga mat på vid ett längre elavbrott. Tänk på att inte placera dessa på spisen under köksfläkten då gammalt fett i fläkten kan fatta eld!

Förslag på livsmedel i reservförrådet som räcker för en person i veckan

  • Kött- och fiskkonserver, 1000 g
  • Grönsakskonserver, 2000 g
  • Ris eller pasta, 500 g
  • Potatismospulver, 500 g
  • Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
  • Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
  • Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
  • Smör, margarin, 500 g
  • Soppor (pulver/burk), 500 g
  • Torrmjölk, 500 g
  • Saft eller juice, ca 3 liter färdig

Se även Livsmedelsverkets broschyr för livsmedel vid kris som även innehåller matförrådslista och menyförslag. https://www.livsmedelsverket.se/bestall-ladda-ner-material/sok-publikationer/folder/matforradslista-vid-kris

Hjälpte informationen på den här sidan dig?