Utbildningsmingel i Trelleborg för jobb i industrin

Publicerad:

Under tisdagen fick trelleborgare med intresse för teknikjobb möjlighet att träffa såväl företag som Teknikcollege Söderslätt för att bekanta sig med industribranschen och anmäla intresse för nya, yrkesinriktade utbildningar inom området.

Under tisdagen samlades åtta regionala industriföretag på Arbetsförmedlingen i Trelleborg för att marknadsföra nya utbildningar inom ramen för Industriakademin Syd och träffa deltagare inför kursstarten i september.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Under tisdagen samlades åtta regionala industriföretag på Arbetsförmedlingen i Trelleborg för att marknadsföra nya utbildningar inom ramen för Industriakademin Syd och träffa deltagare inför kursstarten i september.

Åtta regionala industri- och teknikföretag – Herrströms mekaniska, Tre-Mek, Sandvik, Reppu, Svedala mekaniska, Laserstans, TIBAB och Nordic Plastics Group – är i samverkan med Teknikcollege partners under paraplyet industriakademin Syd. Under dagen i Arbetsförmedlingens lokaler sålde man tillsammans in utbildningskonceptet och framtidsmöjligheterna till potentiella elever.

- Sju deltagare är redan klara, och i alla fall fyra personer av de vi hittills träffat idag är superintresserade, säger Pernilla Bergkvist, samordnare för Teknikcollege som står för utbildningsdelen i satsningen.

Målet är att hitta 15 trelleborgare som vill utbilda sig inom någon av de tre inriktningar som Industriakademin Syd anordnar: drift och underhåll, svets eller CNC – skärande bearbetning. Alla utbildningarna ger mellan 1000 och 1300 gymnasiepoäng och elever är berättigade till studiemedel från CSN. Intresset har varit stort.

Sista ansökningsdag till utbildningarna är 25 juni. Utbildningen pågår mellan september och juni nästa år. För att bli antagen krävs gymnasiekompetens eller motsvarande utbildning. Vissa dokumenterade yrkeserfarenheter kan också valideras och ge plats i utbildningen.

- Vår målsättning är att kunna erbjuda en ny kursstart i januari, och kanske att rekrytera intresserade företag åt Skurups- och Ystadhållet också, säger Pernilla Bergkvist. Det är första gången vi jobbar tillsammans på det här sättet för att marknadsföra oss. Det nya är att företagen är med från start.

- Det är en riktig industriutbildning, du är klar för arbete inom området när du genomfört kursen, säger Magnus Österberg, lärare på Teknikcollege i Trelleborg. Att ha gått den här utbildningen ska innebära en kvalitetsstämpel för individen.

Under tre månader lär eleverna grunderna inom yrkesområdet på Teknikcollege på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Resterande tid sker utbildningen på plats hos något av de åtta samarbetsföretagen. Vikande intresse hos unga att välja industrin som framtida arbetsgivare kräver tydligare profilering för att göra branschen attraktiv.

- Jag vill poängtera att utbildningen ger mycket stora chanser till jobb, säger Camilla Forsberg från Tre-Mek. Rekryteringsbehovet inom industrin är stort, till stor del för att vi ser stora pensionsavgångar framför oss under de närmaste åren. Alla företagen här sitter i samma sits, så det är både bra och roligt att vi hjälps åt att visa upp branschen och locka nya talanger.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!