Vattensäkerhet

Publicerad:

Drunkning är den vanligaste dödsorsaken i kategorin oavsiktliga skador bland barn mellan ett och sex år. Genom förebyggande åtgärder som uppsikt, flytvästar och livräddningsutrustning går det att minska risken för olyckor.

Pool
Foto: www.pixabay.com Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Pool

Övervaka alltid dina barn

De flesta drunkningar och tillbud sker i den nära omgivningen. Det kan vara i badkar, trädgårdsdammar, pooler, sjöar, älvar och stränder olyckan inträffar oftast när man tappar uppsikten över barnet en kort stund.

Ta alltid med dig barnet om du måste lämna vattnet. Låt inte äldre syskon vakta yngre, de är inte mogna för ett sådant ansvar.

Det kanske känns självklart att en vuxen hela tiden ska övervaka barnen. Ändå är det bristande övervakning som bidrar till att barn drunknar.

Luftmadrasser, uppblåsbara leksaker, armpuffar och liknande ger en falsk trygghet. Uppsyn är det absolut säkraste skyddet mot drunkning.

Var säkerhetsmedveten även på semesterresan

Om till exempel hotellet ligger nära vattnet måste du vara extra uppmärksam. Studier visar att risken för drunkningsolyckor är som störst på ankomstdagen och på eftermiddagarna. Lita inte på de skydd som finns, håll alltid uppsikt över ditt barn. Detta gäller såklart på alla badplatser pooler, klippor, kajkanter, bäckar, åar, alltså överallt där det finns vatten.

Se upp för utströmmar på badplatsen

På vissa sandstränder bildas starka strömmar som kan dra ut badande till havs. Dessa så kallade utströmmar orsakar många olyckor varje år.

På en del stränder finns varningsflaggor och skyltar, ta dessa på allvar. På de allra flesta ställen finns inga varningssystem. Varken barn eller vuxna bör bada om det finns risk för utströmmar.

Badvettsregler:

  • Simma aldrig ensam.
  • Dyk inte i okända vatten.
  • Knuffas eller tryck inte ner andra i vattnet.
  • Ta reda på var du kan få hjälp om olyckan är framme.
  • Använd flytväst, en bra räddningsväst för barn har fasta flytelement, krage, orange, gul eller röd färg och rem i grenen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?