Framtida utbyte i fokus

Publicerad:

Under helgen besökte en delegation från Trelleborg sin vänort Sassnitz. Syftet var främst att diskutera hur relationerna ska utvecklas i framtiden. Nu i sommar är det femtio år sedan Trelleborg och Sassnitz blev vänorter, men förbindelsen mellan de båda Östersjöstäderna är mycket äldre än så.

Delegation från Trelleborg besöker sin vänort Sassnitz
Foto: Ingrid Wall Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Delegation från Trelleborg besöker sin vänort Sassnitz

De började redan 1897 när trafiken med postångare tog sin början. 1909 ersattes de mindre postångarna med tågfärjor, och Kungsleden etablerades som ett begrepp. Namnet kommer sig från att leden invigdes av den svenske kungen och den tyske kejsaren. Trafiken har med några års undantag efter andra världskriget pågått oavbrutet under 110 år.

Att färjetrafiken är väsentlig för de båda vänstäderna stod klart under besöket, som bland annat innehöll en rundtur i Mukrans hamn som i slutet av 1990-talet ersatte den gamla stadshamnen i De började redan 1897 när trafiken med postångare tog sin början. 1909 ersattes de mindre postångarna med tågfärjor, och Kungsleden etablerades som ett begrepp. Namnet kommer sig från att leden invigdes av den svenske kungen och den tyske kejsaren. Trafiken har med några års undantag efter andra världskriget pågått oavbrutet under 110 år.Sassnitz. Idag finns trafik till Trelleborg och Bornholm från den stora hamnen som har en väl tilltagen godsbangård. Just nu används hamnen som utskeppningshamn för de gigantiska gasledningarna som utgör Nordstream 2.

De diskussioner som fördes främst med borgmästaren Frank Kracht gäller utbyte av flera slag - kultur, föreningsliv, näringsliv och inte minst utbildning. Såväl de teoretiska som praktiska programmen på gymnasiet kan i framtiden komma att få ta del av ett ökat samarbete. Under hösten ska frågorna utredas vidare och bli föremål för politiska beslut.

Delegationen från Trelleborg bestod av kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin och hans hustru Veronica, kommundirektör Fredrik Geijer och seniorkonsulten Ingrid Wall. I programmet ingick också att övervara invigningen av Rügener Hafentage som arrangeras i den gamla stadshamnen i Sassnitz sedan många år tillbaka.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?