Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Pedagoger får stipendium för matsvinnsprojekt

Publicerad:

På var sitt håll arbetade lärarna Gitte Svärd och Maria Glawe med projekt som syftar till att minska matsvinnet i skolan och göra eleverna medvetna om hållbar konsumtion. Av en händelse började de båda lärarna att prata med varandra, vilket ledde till att de nu samarbetar kring ett gemensamt matsvinnsprojekt. Deras gemensamma arbete belönas nu med Hållbar Utveckling Skånes stipendium.

Eva Chelbat, rekryteringskoordinator på Söderslättsgymnasiet, Gitte Svärd, lärare på Klagstorps skola och Maria Glawe, lärare på Söderslättsgymnasiet får stipendium för ett projekt där barn och unga blir medskapare i undervisningen med hållbar konsumtion och produktion som mål.
Foto: Yana Broberg Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Eva Chelbat, rekryteringskoordinator på Söderslättsgymnasiet, Gitte Svärd, lärare på Klagstorps skola och Maria Glawe, lärare på Söderslättsgymnasiet får stipendium för ett projekt där barn och unga blir medskapare i undervisningen med hållbar konsumtion och produktion som mål.

– Målet med matsvinnsprojektet är att minska vår skolas matsvinn ner till ett kilo per dag, berättar Gitte Svärd, lärare på Klagstorps skola. Det målet har vi inte nått ännu, men vi är på god väg.

För att få ner matsvinnet har eleverna på Klagstorps skola bland annat fått vara med och laga skolmaten.Varje klass får också väga sitt eget matsvinn. På så sätt blir barnen mer medvetna om hur mycket mat som egentligen kastas.

– Numera slänger barnen i min klass nästan ingen mat alls, säger Gitte Svärd som arbetar tillsammans med Jane Larsson i Klagstorps skolas matsvinnsprojekt.

I den andra delen av det gemensamma projektet ska elever från Söderslättsgymnasiet skriva om Klagstorps skolas arbete med att minska matsvinnet. I sin dokumentation ska de också utforska och föreslå digitala lösningar för att minska matsvinnet på skolorna.

– Matsvinnsprojektet är ett led i lärande för hållbar utveckling, säger Maria Glawe, lärare på Söderslättsgymnasiet. Jag vill att eleverna ska lära sig att ta ett eget större ansvar och få ett ökat självförtroende. Då är det viktigt att de själva är drivande och känner att de äger både sitt skapande och resultatet.

Om Hållbar Utveckling Skånes stipendium

Stipendiet delas ut av Hållbar Utveckling Skåne i samarbete med Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne, Sparbanken Syd och SYSAV. Under Hållbar Utveckling Skånes årsstämma i april 2019 presenterar elever och lärare projektet i sin helhet; både process och resultat.

Hållbar Utveckling Skåne är en ideell förening för aktörer som arbetar med hållbar utveckling. Fokus är regionalt, men föreningen samarbetar även med organisationer och myndigheter över läns- och landsgränser.

Mer information

Du kan följa matsvinnsprojektet på Hållbar Utveckling Skånes Facebooksida och bloggen Rädda Maten

Hjälpte informationen på den här sidan dig?