Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Kampanj om matavfall bidrar till biobränsle

Publicerad:

Vi samlar in mer och mer matavfall i Trelleborg. Samtidigt arbetas det hårt för att matsvinnet ska minska ännu mer och att det som ändå blir avfall sorteras och samlas in.

Lär katten bära ut matavfallspåsen! Tipsen finns på gördetintesvårare.se.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Lär katten bära ut matavfallspåsen! Tipsen finns på gördetintesvårare.se.

Kampanjen "Gör det inte svårare än vad det är" hjälper oss att komma igång och samtidigt förstå varför det är så viktigt.

Med kampanjen vill vi påminna trelleborgarna om hur enkelt det faktiskt är att sortera ut sitt matavfall, samtidigt som vi passar på att nå dem som ännu inte kommit igång, berättar Carina Eklund, miljö- och kvalitetsutvecklare för Avfalls- och återvinningsavdelningen.

Enkelt budskap

Budskapet i kampanjen är tydligt. Det är enkelt och viktigt att sortera matavfall. Sortera ut matavfallet och släng påsen i matavfallskärlet. Det bidrar till att rädda jorden.

Avfalls- och återvinningsavdelningen samarbetar med TrelleborgsHem som kommer att dela ut flyers och matavfallspåsar till alla sina 2 000 lägenheter. Även fastighetsägarföreningarna har tagit kontakt, vilket uppskattas. Både tryckt och digitalt kampanjmaterial finns att tillgå för de fastighetsägare som vill vara med.

Bäst att äta upp

Det allra bästa för miljön är förstås att minska matsvinnet. Alltför mycket mat slängs och det vill den här kampanjen också visa. Det bästa är att äta upp maten - det är det oundvikliga matavfallet som ska ner i påsarna.

Avfallet innehåller viktig näring

Matavfallet innehåller massor av viktig näring som vi kan ta vara på och återföra till åkermarken, eller använda för att driva bussar och bilar framåt. Det är inte svårt att sortera ut matavfallet och på så sätt göra stor skillnad för vår miljö.

Trelleborg bidrar

Under 2018 samlade Trelleborg in 2 650 ton matavfall från hushåll, storkök och restauranger vilket är 61 % av potentialen. Matavfallet transporteras till Sysavs förbehandlingsanläggning i Malmö och sedan vidare till biogasanläggningar i Skåne och Halland för utvinning av biogas och biogödsel.

Läs mer genom att klicka på länkarna här:

Ge ditt matavfall nytt liv

Avfall och återvinning

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för din hjälp!