Första spadtaget för Familjens hus i Anderslöv

Publicerad:

I onsdags togs första spadtaget för Familjens hus i Anderslöv. Den nya byggnaden ska stå klar under hösten 2021 och ska bland annat inrymma en familjecentral, äldreboende och förskola.

Första spadtaget för Familjens hus i Anderslöv. Från vänster: Ulrica Falck, utbildningschef förskolan, Maggie Åkerblom rektor i Alstad och Anderslöv, Per Tylberg, Curahill fastigheter, Thomas Ellkvist, vd MVB, Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande, Charlotta Åkesson, chef för vårdcentralen i Anderslöv, Birte Sandberg (C), ordförande i primärvårdsnämnden, Region Skåne och Lennart Höckert (S), oppositionsråd i Trelleborg
Foto: Yana Broberg Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Första spadtaget för Familjens hus i Anderslöv. Från vänster: Ulrica Falck, utbildningschef förskolan, Maggie Åkerblom rektor i Alstad och Anderslöv, Per Tylberg, Curahill fastigheter, Thomas Ellkvist, vd MVB, Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande, Charlotta Åkesson, chef för vårdcentralen i Anderslöv, Birte Sandberg (C), ordförande i primärvårdsnämnden, Region Skåne och Lennart Höckert (S), oppositionsråd i Trelleborg

Det är byggföretaget MBV som har fått i uppdrag att bygga om den före detta inredningsbutiken Thysells möbler i Anderslöv där flera verksamheter ska finnas under samma tak. Projektet sker i samverkan med fastighetsbolaget Curahill, Region Skåne och Trelleborgs kommun.

Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande, gläds åt det gemensamma projektet. Han ger också en eloge till MBV och Curahill som bygger hållbart:

– Jag är väldigt glad att man har tagit tillvara och återvunnit byggmaterialet vid rivningen, allt från parkettgolv till annan inredning, säger Mikael Rubin.

Fastigheten som fått namnet Familjens hus omfattar såväl ombyggnation som nybyggnation. Ombyggnationen av Thysellshuset omfattar cirka 1 700 kvm medan nybyggnationen blir på 9 000 kvadrameter. Förutom äldreboende, förskola, bibliotek och tillagningskök ska Familjens hus även inrymma en familjecentral med öppen förskola, barnmorskemottagning, barnavårdcentral och socialtjänsten.

– Förskolan kommer att ha åtta avdelningar med plats för cirka 160 barn, berättar Ulrica Falck, utbildningschef för förskolan.

Maggie Åkerblom som är rektor för förskolorna i Västra Alstad och i Anderslöv tycker att det är bra att barnen själva är med och planerar den nya förskolan:

- Jag gillar att barnen är delaktiga från början och de kommer att vara med i hela processen tills det är klart, säger Maggie Åkerblom.

Kenneth Johansson som är avdelningschef för vård och omsorg berättar att äldreboendet kommer att inrymma 64 lägenheter fördelat på 6 avdelningar.

– Det kommer att finnas lägenheter anpassade för parboende. Även hemvården i Anderslöv, som idag finns på Gröningen, kommer att flytta till Familjens hus, säger Kenneth Johansson.

Familjens hus planeras att stå färdig hösten 2021.

– Jag ser fram emot att vi, om ett par år, får in vår förskoleverksamhet i nya, moderna och effektiva lokaler, säger Lars Mikkelä (M), bildningsnämndens ordförande.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?