Besök med fokus på vattennära stadsutveckling

Publicerad:

Trelleborg växer – och intresset för de planerade projekten är stort. Det märktes när ett 50-tal gäster förra veckan kom på besök för att ta del av kommunens arbete med omvandligen av hamnområdet. Besöket är en del av nätverket Nordic waterfront där Trelleborg ingår.

Trelleborgs kommun tog förra veckan emot deltagare i nätverket Nordic waterfront.
Foto: Ie Urde Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Trelleborgs kommun tog förra veckan emot deltagare i nätverket Nordic waterfront.

Besökarna kom från olika nordiska städer som alla arbetar med vattennära stadsutveckling. I samarbetet deltar representanter för Oslo, Helsingfors, Stockholm, Göteborg, Helsingborg, Malmö och Trelleborg.

På plats i Trelleborg hälsade kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin välkommen. Tillsammans med medarbetare i projektet Kuststad 2025 samt samhällsbyggnadförvaltningen berättade han om kommunens planer för stadsutveckling. Kuststad 2025 stod i fokus men gästerna fick även information om Övre & Stadsparkskvarteren samt Västra Sjöstaden.

Kuststad 2025 är ett stadsutvecklingsprojekt med målet att bygga 4000-5000 nya bostäder i nuvarande hamnområde samt utveckla ett modernt business center i anslutning till ny ringväg och hamninfart. Projektet finansieras delvis av EU.

Under besöket i Trelleborg åkte gruppen även på en guidad busstur där de tittade på områdena som ska omvandlas under de närmaste åren. Därefter fortsatte besöket med stopp i Malmö och Helsingborg.

Representanter från Trelleborgs kommun har tidigare besökt bland annat Helsingfors för att ta del av deras planer för vattennära stadsutveckling.

- Nätverket är viktigt för erfarenhetsutbyte, inte minst kring frågor om hur man organiserar sig. Olika kommuner har valt olika former, säger Charlotte Lindström, projektledare för Kuststad 2025.

EU-logga

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?