Brott mot äldre- så förebygger du!

Publicerad:

Det finns de som specialiserar sig på att begå brott mot äldre och det är därför viktigt att medvetandegöra dina äldre vänner, bekanta och släktingar om hur de kan skydda sig. Ofta handlar det om stöld i bostad utan inbrott, bedrägeri, fickstöld och väskryckning.

Skydda dig mot brott mot äldre.
Foto: Pixabay Licens: © Copyright Skydda dig mot brott mot äldre.

Det vanligaste sättet att försöka vilseleda dig är att göra ett besök hos dig någon gång mitt på dagen. Det är ofta en eller två personer som ringer på din dörr och påstår att de behöver gå in i ditt hem för att utföra ett arbete/kontroll. Det kan vara kontroll av vatten, brandskydd, el, värme i bostaden eller anslutningen till din TV. Bedragarna kan vara är klädda i arbetskläder och de kan ha utrustning som ser ut som mät-instrument för kontrollerna. Det kan också vara personer som ringer på och påstår att de arbetar för hemtjänsten och vill kontrollera att städningen är bra eller så vill de introducera ny personal. Tjuvarna kan även be dig om en tjänst, såsom ett glas vatten eller så vill de lämna blommor, brev etc. Det som kan hända när du släpper in obekanta är att dessa kan stjäla kontanter och smycken eller få dig att avslöja personuppgifter eller kontouppgifter.

Så här kan du skydda dig

  • Ha alltid ytterdörren låst, även när du är hemma.
  • Släpp inte in människor du inte känner.
  • Skaffa ett s.k. tittöga till dörren som gör att du kan se vem som ringer på.
  • Köp aldrig varor som säljs genom hemförsäljning.
  • Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.
  • Hitta.se och eniro har tillgång till dina folkbokföringsuppgifter. För att tjuven inte ska kunna ta reda på din ålder och telefonnummer, så kan du själv ta bort informationen på hitta.se med hjälp av din Bank-id-loggning. För att ta bort dina uppgifter på eniro.se så kan du kontakta dem på eniro.se/kontakt.
  • Logga aldrig in med din bankdosa eller bankid på uppmaning av någon annan. Får du den uppmaningen av någon som utger sig för att vara från polisen, banken andra myndigheter eller för att personen ska sätta in pengar. Avsluta samtalet.
  • Förvara din plånbok nära kroppen när du är ute på ärenden och var uppmärksam på närgångna personer.
  • Lämna aldrig ut ditt bankkort eller kod samt skydda koden när du betalar i affär eller tar ut pengar i bankomat.
  • Prata med dina äldre vänner, bekanta och släktingar och hjälp dem att skydda sig.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?