Hemstödsteam växlar upp – nu får fler mer hjälp direkt i hemmet

Publicerad:

Det nya arbetssättet har varit framgångsrikt. Nu stärker socialförvaltningen upp ytterligare och samlar resurser för att skapa en trygg hemgång för svårt sjuka medborgare som kommer hem efter en tid på sjukhus.

Hemstödsteamet kör vidare och kommer nu hem till fler medborgare i Trelleborgs kommun. Jessica Schmidt-Swerre (till höger) har varit med sedan starten i februari, Camilla Andersson är en av dem som nu stärker upp teamet ytterligare.
Foto: Patrik Nyström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Hemstödsteamet kör vidare och kommer nu hem till fler medborgare i Trelleborgs kommun. Jessica Schmidt-Swerre (till höger) har varit med sedan starten i februari, Camilla Andersson är en av dem som nu stärker upp teamet ytterligare.

Jessica Schmidt-Swerre var en av nio undersköterskor som bildade hemstödsteamet när det startade upp i februari. Nu får hon åtta nya kollegor när Trelleborg satsar vidare på arbetssättet.

- Det här är det bästa jag har gjort. Jag trodde faktiskt inte att det skulle bli så här bra. Jag kan inte säga något negativt om detta, det enda som är synd är att vi inte kommit igång med det tidigare, säger Jessica.

För några år sedan belönades hon med guldklockan. Hon är nu inne på sitt 28:e år i Trelleborgs kommun.

- Jag har alltid älskat mitt jobb och detta har lyft till ytterligare en nivå. Jag flyger upp på morgonen, detta är vad jag vill göra och nu med åtta nya kollegor blir det ännu roligare, säger Jessica.

Jessica Schmidt-Swerre är mentor åt Camilla Andersson, en av de nya undersköterskorna som precis har börjat i hemstödsteamet. De har redan hittat varandra.

- I går var vi ute på ett uppdrag och då var det skönt att jag hade Camilla med mig. Hon hittar bättre än vad jag gör. Det är det enda jag kan komma på som har varit svårt, att hitta överallt nu när vi har hela kommunen som arbetsfält, säger Jessica.

Hitta tillbaka i sitt eget hem

Camilla Andersson kommer närmast från ett av kommunens äldreboenden. Att hon började i Trelleborgs kommun var tack vare en granne som tipsade om att Smygehem behövde vikarier en sommar. Nu, 15 år senare, är det dags för ett nytt kapitel.

- Jag läste annonsen och kände att det verkade vara en spännande utmaning. Det känns jättebra att vara här. Jag älskar att jobba med äldre människor och här får jag möjlighet att hjälpa dem att hitta tillbaka till vardagen i sitt eget hem, säger Camilla.

Från och med nu kommer hemstödsteamet även sitta tillsammans med ett planeringsteam som består av två biståndshandläggare, en sjuksköterska och en fysioterapeut (se separat artikel). I samma hus finns dessutom socialförvaltningens sjuksköterske- och rehabenhet samt hjälpmedelscentral.

- Det är kul att få ett så nära samarbete. Kontinuiteten är jätteviktig, säger Camilla.

"Blir fortare frisk hemma"

Ett nytt hälso- och sjukvårdsavtal innebär bland annat att äldre och multisjuka personer i större utsträckning ska vårdas hemma. Hemgång från sjukhus ska ske tidigare. Tidigare har kommunerna haft fem vardagar på sig att planera hemgång, nu är det tre kalenderdagar som gäller.

För att möta upp satsar Trelleborg på modellen med hemstödsteam. Hemstödsteamet tar hand om de första 14 dagarna efter att personen kommit hem från sjukhus. Någon från teamet möter upp direkt i hemmet. Ökad livskvalitet, trygg miljö i det egna hemmet och kontinuitet i kontakten med personal är några av vinsterna som lyfts fram.

- Man blir fortare frisk hemma. Vi är inne 14 dagar och kan se behov successivt. Ofta kan det vara så att man kommer hem med fulla insatser och när vi lämnar över är det kanske bara en tillsyn eller en telefonkontakt som behövs. Då känns det bra i hjärtat, för då har vi gjort skillnad, säger Jessica Schmidt-Swerre.

Kan se utvecklingen

Hon klappar på hjärtat. Det syns att hon trivs och är stolt över sitt arbete.

- Jag tycker på riktigt att det här är så bra. De får komma hem till sitt, vi får träna i deras hemmiljö. Det är fantastiskt roligt att få hjälpa äldre människor. Jag bemöter dem som jag själv önskar bli bemött.

Jessica minns en av de första vårdtagarna som hon hade kontakt med när hemstödsteamet drog igång tidigare i år.

- Det var en dam som varken kunde gå eller stå och med anhöriga som ville att hon skulle ha plats på boende i stället. När vi var klara med vår del efter 14 dagar gick damen med rollator och de anhöriga ville inte att vi skulle sluta. Då vet vi att vi gör rätt, säger Jessica Schmidt-Swerre.

Läs också

Planeringsteam ska se till att övergång från sjukhus till hem blir bra

Hjälpte informationen på den här sidan dig?