Jörgen kartlägger tryggheten

Publicerad:

Sedan en månad tillbaka är Jörgen Bergkvist ett välkänt ansikte bland affärsidkarna i centrala Trelleborg. Som ett led i sin utbildning till säkerhets- och trygghetskoordinator, gör Jörgen just nu sin praktikperiod. Hans arbetsuppgift är att inventera orosnivån bland butikerna i city.

Jörgen Bergkvist besöker Birgitta Vejmarker på Milda Matilda för att diskutera trygghet i butik.
Foto: Ingrid Wall Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Jörgen Bergkvist besöker Birgitta Vejmarker på Milda Matilda för att diskutera trygghet i butik.

- Det går att skönja vissa mönster, säger Jörgen Bergkvist som betonar att någon speciell otrygghet har han inte kunnat se hos handlarna i Trelleborg.

- De är väldigt öppna och tillmötesgående.

Efter ett långt arbetsliv inom reklambranschen beslöt Jörgen Bergkvist för några år sedan att sadla om. Eftersom intresset för samhällets utveckling och människor ligger honom varmt om hjärtat blev det först en fil. kand. i samhällsvetenskap, påbyggt med den tre terminer långa utbildningen till säkerhets- och trygghetskoordinator vid Yrkeshögskolan i Malmö.

- Jag är inne på min tredje och sista termin, tar examen i december, säger Jörgen när vi träffas på brandstationen där han har sin tillfälliga arbetsplats på säkerhetsenheten.

Yrkeshögskolan är en flexibel utbildningsform som anpassar sig efter behoven som finns. Som en del av kursen ingår en åtta veckor lång praktikperiod, och det är denna som Jörgen just nu är mitt uppe i.

- Jag arbetar med ett projekt som heter Trygg i butik där jag besöker butiksägare i centrum. Vi talar om rån och annat orosmoment, men jag tittar också till exteriören och helhetsnivån, exempelvis klotter i området.

Jörgens arbete ska mynna ut i en rapport som ska leda till att de butiker som så önskar blir certifierade som Säker butik. Ett liknande projekt genomfördes för tre år sedan i samarbete med polisen.

Än så länge har Jörgen hunnit med tre fjärdedelar av butikerna på Algatan. Han har med sig ett speciellt frågeformulär som handlar om dåtid, nutid och framtid. Tillsammans diskuterar man frågor kring säkerhet och trygghet.

- Butiksinnehavarna säger att det har skett en förändring, och vissa har erfarenheter av rån och andra incidenter. Har man en kassa så är man ett presumtivt offer.

Utvecklingen mot kontantfria affärer som en följd av en ökad handel med kort, främjar tryggheten.

- Statistiken visar att många rån ger ett byte på några tusenlappar men kan orsaka svåra trauman.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?