Frågvisa företagare deltog i upphandlingsskolan

Publicerad:

Vad värdesätter Trelleborgs kommun vid en upphandling av tjänster eller varor? Vilka avtal löper ut inom den närmsta framtiden? Och hur gör jag för att lämna ett anbud? Det undrade företagarna som deltog i kommunens första upphandlingsskola någonsin.

Upphandlingschef Kristian Silverberg berättade för företagarna i upphandlingsskolan om vad Trelleborgs kommun värdesätter när anbud ska utvärderas.
Foto: Fredrik af Winklerfelt Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Upphandlingschef Kristian Silverberg berättade för företagarna i upphandlingsskolan om vad Trelleborgs kommun värdesätter när anbud ska utvärderas.

Bakgrunden till att kommunen bjuder in till upphandlingsskola är att man vill förändra företagarnas syn på offentlig upphandling.

- Vi vill att de ska se det som en chans att göra affärer istället för en jobbig puckel att ta sig över. Vi hoppas att den här utbildningen ska leda till att fler företagare deltar i våra upphandlingar, säger tillväxtsamordnare Fredrik af Winklerfelt.

Genom att informera om upphandlingsprocessen och vad kommunen värdesätter är förhoppningen att det i framtiden ska komma in fler anbud. Fler anbud innebär att kommunen får ett större urval av leverantörer vilket i sin tur leder till att skattepengarna används på bästa sätt.

Under förmiddagen i Parken fick ett 60-tal företagare lyssna till kommunens hållbarhetschef, upphandlingschef och personal från upphandlingsenheten. Bland annat diskuterades det var företagare kan hitta konkret information om pågående upphandlingar. Företagarna uppmanades att ta kontakt med upphandlingsenheten och ställa frågor om de upphandlingar de är intresserade av att delta i.

Utveckling av näringslivsarbetet

Ytterligare ett skäl att bjuda in till upphandlingsskola är kommunens ambition att ytterligare utveckla näringslivsarbetet. Rankingar och undersökningar av företagsklimatet visar att offentlig upphandling är ett område som många företagare tycker är svårt och besvärligt. Genom att informera om detta hoppas kommunen underlätta för företagarna.

- Jag upplevde att de som deltog i utbildningen är engagerade och insatta i ämnet. Bland annat kom det fram att de vill se en förenklad process för att lämna anbud och att det vore bra om de någonstans kan se vilka avtal kommunen har och när de löper ut, säger Fredrik af Winklerfelt.

Upphandlingsskolan arrangerades inom projektet Regional kärna i samarbete med Trelleborgs kommuns upphandlingsenhet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?