Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Föreläsningsserie höst/vinter 2018

Publicerad:

I höst och vinter kommer det att vara en föreläsningsserie på Trelleborgs Museum med neddykningar i utställningen NELL I STORMEN om Nell Walden och hennes tid.

Collagebild med Nell Walden.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Collagebild med Nell Walden.

Söndag 14 oktober kl. 14

MIN NELL – Trelleborgsflickan som gjorde världen till sin
Margareta Alin Hegelund berättar om sin NELL

Kom och lyssna till Margareta Alin Hegelund högst personliga berättelse om den mångbegåvade och äventyrliga kvinnan Nell Roslund Walden.

Nell växer upp i Trelleborg, hon tillbringar sina första 17 år här och går i Fröken Jönssons Flickskola, morfar är konsul Carl Smith. Hon blir en viktig nyckelspelare i förra sekelskiftets europeiska konstvärld. Berlin blir hennes bas. Med sin make Herwath Walden driver de Der Sturmrörelsen framåt och lanserar de nya radikala konstnärerna i tiden såsom Chagall, Kandinsky och Kokoschka.

Margareta Alin Hegelund är nu en av få levande i museivärlden som träffat NELL. Genom personliga minnen, studier i arkiv och bibliotek skildrar hon ett motsägelsefullt livsöde. Hon har varit kulturchef i Landskrona, chef för Kulturen i Lund samt direktör för Världskulturmuseet i Göteborg. Genom sina intresseområden har hon arbetat inom Levande Historia samt varit ordförande i Svenska Unescorådet.

Söndag 21 oktober kl.14

Jan Torsten Ahlstrand berättar om – Gösta Adrian-Nilsson – Der Sturmkonstnären från Lund

År 1913 tog Gösta Adrian-Nilsson (GAN) tåget från Lund via Trelleborg ner till Berlin. Där mötte han i Galerie Der Sturm de allra senaste strömningarna inom konsten – expressionismen, futurismen och kubismen och blev helt omvänd till modernismen. Hemma i Lund igen målade ha ni sin nya futuristisk-kubistiska stil, idrottsmän, sjömän, rökbolmande lokomotiv, bilar, flygplan etc. som symboler för den nya urbaniserade civilisation som växte fram i industrisamhället. Åren 1916-1919 bodde GAN i Stockholm och blev med sina homosexuellt betonade sjömanskompositioner den mest utskällde modernisten i Sverige. Livet igenom förblev han en nyskapare och en outsider.

Jan Torsten Ahlstrand är konsthistoriker, författare och kulturjournalist. Han har varit verksam som universitetslärare i konsthistoria i Lund, intendent vid Malmö Konsthall, kulturchef i Ystad och museichef för Skissernas Museum i Lund. Som forskare är hans specialitet modernismen i Sverige och han har skrivit flera böcker och en mängd artiklar om GAN respektive Halmstadgruppen.

Söndag 28 oktober kl. 14

Jan Mark – Sturmskolan

Sturmskolan – en ny tid kräver en ny konst. Drömlaboratoriet för framtidens konstnärer.
På schemat: musik, poesi, måleri och teater

Jan Mark är dramaturg, dramatiker och översättare. Han var en av grundarna till Skånska Teatern i Landskrona på 1970-talet, därefter arbetade han vid Folkteatern i Gävleborg. Jan Mark har också arbetat på Dramaten, Stockholms Stadsteater och Orionteatern i Stockholm. 1995 skapade han slutversionen av succén Kristina från Duvemåla tillsammans med regissören Lars Rudolfsson för Malmö Musikteater (numera Malmö Opera).

Söndag 9 december kl. 14

Margareta Alin Hegelund och Jan Mark visar utställningen NELL I STORMEN

En vandring genom Nell Waldens liv. Från Trelleborg-Landskrona-Berlin-Schweiz och åter till Landskrona. Guiderna på livsresan är Jan Mark och Margareta Alin Hegelund. Margareta inleder resan med att berätta om sitt möte med Nell. Hon skapade myter om sig själv. Jan förvaltar myten medan Margareta synar den närmre i sömmarna.

Entré & biljett till föredrag: 40 kr
Begränsat antal platser
Förköp på Trelleborgs Museum
0410-733045

Hjälpte informationen på den här sidan dig?