Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Gamla kommunhuset i Klagstorp sålt

Publicerad:

Nu ska det före detta kommunhuset i Klagstorp fyllas med nytt innehåll – men gamla föremål. Söderslättsborna Nicklas Östergren och Malin Kihlberg som köpt fastigheten av Trelleborgs kommun planerar att öppna Sveriges största utställning av yrkesuniformer.

Nicklas Östergren och Malin Kihlberg skrev under köpekontraktet under ett möte med mark- och exploateringsingenjör Viktor Rosengren och kommundirektör Fredrik Geijer.
Foto: Trelleborgs kommun Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Nicklas Östergren och Malin Kihlberg skrev under köpekontraktet under ett möte med mark- och exploateringsingenjör Viktor Rosengren och kommundirektör Fredrik Geijer.

Det gamla kommunhuset i Klagstorp har de senaste åren endast utnyttjats i väldigt liten omfattning av verksamheter som är direkt eller indirekt kopplade till kärnverksamheter inom Trelleborgs kommun. Av den totala uthyrningsbara ytan på drygt 1000 kvadratmeter har ungefär hälften använts och kommunen har enbart fått in hyra för de 180 kvadratmeter som räddningstjänsten hyr in sig i.

Nu väntar en nystart för kommunhuset mitt i byn. De nya ägarna Nicklas Östergren och Malin Kihlberg, som båda är i filmbranschen, tänker använda lokalen för att visa upp alla de yrkesuniformer som de samlat på sig genom åren.

- Jag började samla som en hobby när jag var 11 år. Sedan fortsatte jag för mitt yrkes skull. Det har resulterat i att vi nu har ett kostymförråd med en otrolig massa yrkesuniformer. Det är uniformer som burits av brevbärare, brandmän, parkeringsvakter, poliser och så vidare under en period på nästan 100 år, berättar Nicklas.

Han och sambon Malin Kihlberg skrev under kontraktet förra veckan. Slutpriset för fastigheten blev 800 000 kronor. Nu planerar de en mindre renovering och uppbyggnad av utställningsmiljöer. Förhoppningen är att utställningen kan öppna sommaren 2019.

- Allt kommer inte att vara på plats när vi öppnar utan det är en pågående process. Vi vill att det ska finnas något nytt att se varje år, så att folk får en anledning att komma tillbaka. Malin är scenograf och kommer att rita miljöer där kläderna ska visas upp, så att de sätts i ett sammanhang.

Nicklas Östergren har aldrig räknat antalet uniformer som paret samlat på sig, men säger att det handlar om cirka 5 000 olika varianter. Eftersom många av dem finns i flera storlekar har de totalt uppemot 15 000 uppsättningar.

Tanken på att visa upp uniformerna väcktes för ett par år sedan. Nicklas Östergren insåg att paret sitter på en kulturskatt och kände sig tvungen att göra något av det. När han läste att Klagstorps kommunhus skulle säljas tog han kontakt med kommunen.

- Det var perfekt. Huset är redan utrustat med kök och är tillgänglighetsanpassat. Dessutom behöver det här hörnet av kommunen något som kan locka turister. Jag fick fin respons vid mitt möte med kommunen och då var det bara att köra, säger Nicklas Östergren.

I samband med försäljningen av fastigheten har ett hyresavtal tecknats mellan kommunen och de nya fastighetsägarna som gör det möjligt för PRO att ha kvar sin verksamhet i huset. Även räddningstjänsten ska hyra in sig i huset under kommande fyra år i väntan på att nya lokaler färdigställs. Både räddningstjänsten och PRO har ställt sig positiva till försäljningen.

Bakgrund

Huset fungerade som kommunhus fram till 1967 när den stora kommunsammanslagningen ägde rum. På Söderslätt innebar den att Klagstorps och Anderslövs kommuner slogs samman med Trelleborgs kommun. Kommunhuset i Klagstorp blev överflödigt och har sedan dess bland annat rymt pastorsexpedition, banklokal, postkontor, skolverksamhet, fritidsgård, kök och matsal samt bibliotek.

I juni i år beslutade kommunfullmäktige att ge kommundirektören i uppdrag att sälja fastigheten. I förra veckan undertecknades köpekontraktet.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?