Trelleborg på plats 26 av 290 i kommunrankning

Publicerad:

Trelleborgs kommun hamnar på plats 26 av 290 när landets bästa miljökommuner utses, och på en femteplats av kommunerna i Skåne. Det är en stor förbättring jämfört med plats 43 i förra årets rankning.

Lina Wedin Hansson, chef Hållbar utveckling
Foto: Ove Hed Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Lina Wedin Hansson, chef Hållbar utveckling

Det som medfört att Trelleborgs kommun klättrat på listan är bland annat att man stärkt sitt strategiska arbete med miljöfrågor. Man har tagit fram en hållbarhetspolicy, en energiplan och arbetar med att implementera ett miljöprogram med koppling till Sveriges nationella miljömål. Dessutom har Trelleborgs kommun arbetat mer för minskad användning av både plast och kemikalier.

- Jätteskönt att våra långsiktiga ansträngningar bär frukt, inte minst för kommande trelleborgare, säger Patrik Holmberg (c) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Trelleborgs kommun hamnar alltså klart före andra skånska kommuner som tidigare legat högt på listan, till exempel Malmö, Vellinge och Ystad. Trelleborgs kommuns hållbarhetschef Lina Wedin Hansson är mycket glad och stolt över resultatet.

- Det är ett engagemang och intresse för hållbarhetsfrågor bland tjänstepersoner i hela kommunkoncernen som bidrar till den här framgången. Hållbarhetsfrågorna finns på dagordningen och de lokala politikerna har fattat beslut om ambitiösa målsättningar i linje med Agenda 2030.

Gå till Aktuell Hållbarhets miljörankning

Läs Trelleborgs kommuns hållbarhetspolicy (PDF-dokument, 474 kB)

Om miljörankningen

Rankningen baseras på tidskriften Aktuell Hållbarhets kommunenkät och utvalda nyckeltal. Utöver kommunenkäten har data samlats in från Vattenmyndigheterna, Boverket, Kolada, Miljöfordon Syd, Ekomatscentrum, Håll Sverige Rent, Naturskyddsföreningen och SKL.

I rankningen bedöms hur kommunen arbetar med miljö- och hållbarhet, klimatfrågor, transport, byggnader, upphandling, livsmedel och energi.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?