Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Skolan varnar för 16+ fester

Publicerad:

Nu går skolan i Trelleborg ut och varnar för de så kallade 16+ fester som arrangeras bland annat i Trelleborgs kommun. Polisen tillsammans med Trelleborgs kommun ser med oro på verksamheten.

Festerna arrangeras utan tillstånd och det har förekommit stora mängder alkohol. Trots polisanmälan fortsätter tillställningarna.

Sedan årsskiftet har polisen regelbundet fått rycka ut till olika platser i sydvästra Skåne där det arrangerats fester, bland annat i Anderslöv. Festerna riktar sig till ungdomar i 16-årsåldern och kallas för just 16+ fester. Arrangemangen saknar tillstånd enligt Ordningslagen och genom serveringen av alkohol innebär de också brott mot Alkohollagen. Alkoholen har varit tillgänglig och erbjudits ungdomar under 18 år, i vissa fall i så låg ålder som 14 år. Ungdomar i 14årsåldern har vid flera tillfällen påträffats redlöst berusade. Trots att återkommande polisanmälan upprättats, fortsätter verksamheten.

- Risken finns att det under sommarlovet kommer att arrangeras fler liknande fester, säger Mats Rindborn Grahl, kommunpolis i Trelleborg. Nätverket bakom festerna skickar ut inbjudningar som delas i okontrollerat stor omfattning via Facebook och andra sociala medier.

- Vi uppmanar föräldrarna att vara observanta, meddela varandra och polisen på telefon 114 14 om man får kännedom om dessa tillställningar.

Polisen och Trelleborgs kommuns alkohol-och drogförebyggande samordnare Karin Jeppsson har tips till föräldrarna:

  • Ha koll på vad din tonåring gör, och vilka din tonåring umgås med. Var nyfiken och ställ frågor.
  • Prata med din tonåring om risker och konsekvenser. T.ex. är riskerna särskilt stora att det vid denna sortens olagliga fester förekommer stora mängder alkohol. Det i sin tur innebär ökad risk att ungdomar drabbas av akut alkoholförgiftning, skadar sig eller utsätts för sexuella övergrepp.
  • Om du är bortrest, se till att det finns någon vuxen som tar ansvar för ditt barn.
  • Ta kontakt och samarbeta med andra föräldrar. Ska era tonåringar på fest? Ett tips är att tillsammans gå dit och kolla läget.
  • Säg nej! Var tydlig med att det inte är okej att dricka alkohol när man är under 18 år.
  • Bjud inte din tonåring på alkohol och köp inte heller ut.

Fakta om om tonåringar och alkohol:
www.tänkom.nu
www.tonårsparlören.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?