Vill du göra skillnad i sommar?

Publicerad:

Just nu söker socialförvaltningen årets sommarvikarier. Fram till den 28 februari är det möjligt att söka och det finns vikariat inom flera områden: vård och omsorg, LSS och socialpsykiatri.

Sara Carlsson (till vänster) började sin yrkesbana som sommarvikarie på äldreboendet i Smyge. Nu letar socialförvaltningen i Trelleborg efter årets sommarvikarier. Lina Danielsson, enhetschef på Smygehem, ser tillsammans med kollegorna inom vård och omsorg, LSS och socialpsykiatrin fram emot ansökningarna.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Sara Carlsson (till vänster) började sin yrkesbana som sommarvikarie på äldreboendet i Smyge. Nu letar socialförvaltningen i Trelleborg efter årets sommarvikarier. Lina Danielsson, enhetschef på Smygehem, ser tillsammans med kollegorna inom vård och omsorg, LSS och socialpsykiatrin fram emot ansökningarna.

För Sara Carlsson på äldreboendet i Smyge började allt med just ett sommarvikariat.

- Jag gick barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och tanken var att jag skulle arbeta med barn. Efter en praktik på en förskola kändes det helt plötsligt inte rätt men efter en praktik på ett äldreboende kändes det helt annorlunda. Jag började på ett sommarvikariat på Smygehem 2014 och på den vägen är det, säger Sara Carlsson.

Fick positiv känsla

Sommarvikariatet blev början på något mer. Det ledde till timvikariat och även längre vikariat. Känslan efter sommarvikariatet var så positiv att Sara bestämde sig för att läsa vidare till undersköterska.

- Det sociala med yrket passar mig, jag känner mig behövd och betydelsefull och det känns som att man gör något meningsfullt. Yrket passar mig, jag är lugn som person och jag märker att det smittar av sig på våra hyresgäster, säger Sara Carlsson.

Ett äldreboende är bara en av många möjligheter inför sommaren. De verksamhetsområden som söker sommarvikarier är vård och omsorg (äldreboende och hemvård), LSS och socialpsykiatri.

Avgörande insatser varje dag

Lina Danielsson är enhetschef på Smygehem, ett av kommunens äldreboenden.

- Vill du ha ett arbete som är omväxlande, meningsfullt och roligt så har du kommit rätt. Vi gör varje arbetsdag insatser som är helt avgörande för en annan människa. Det bästa med jobbet, säger våra anställda, är kontakten med vårdtagaren för det ger så mycket tillbaka, säger Lina Danielsson.

Hur skulle "en dag på jobbet" kunna se ut inom vård och omsorg?
- Jobbet innebär att du ger individuell hjälp till olika personer att leva ett så normalt liv som möjligt. Det kan handla om personlig omvårdnad, som toalettbesök, servera måltider, att du tar med vårdtagaren på promenad eller hjälper till att läsa en tidning. I dag finns också många bra hjälpmedel som underlättar en del av arbetsuppgifterna, säger Lina Danielsson.

Vad kan en blivande sommarvikarie förvänta sig av arbetsplatsen i form av stöd från chef och kollegor?
- Du kan förvänta dig en introduktion av en erfaren kollega där du blir visad arbetsuppgifterna. Du och ansvarig chef kommer överens om hur många dagars bredvidgång du behöver för att känna dig trygg. Du står inte ensam utan har ett team som du jobbar tillsammans med och arbetsgemenskapen får du på köpet!

Sök senast 28 februari

Du söker sommarjobb via trelleborg.se. Ansökan behöver vara inskickad senast den 28 februari.

Sök sommarvikariat här

Hjälpte informationen på den här sidan dig?