Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Rättvisa rosor på hjärtedagen

Publicerad:

Alla hjärtans dag, nu på onsdag 14 februari, blir startskottet för utåtriktade aktiviteter för Fairtrade City-arbetet under ledning av Trelleborgs kommun.

Anitha Ljung på Avdelningen för hållbar utveckling är ny samordnare och från klockan 15 syns hon och Cityledare Lotta Wahlqvist och ytterligare några medlemmar i styrgruppen ute på stan för att dela ut rättvisa rosor.

Anitha Ljung tog över rollen som samordnare vid årsskiftet. Visit Trelleborg har samordnat arbetet från start 2013, men har nu överlämnat uppdraget till kommunen.

Fairtrade City-arbete går ut på att sprida intresset för och öka andelen etisk handel. Hela lokalsamhället samarbetar – kommunen, näringslivet, butiker och organisationer. I Skåne är tio kommuner diplomerade, däribland grannkommunen Skurup.

Arbetet drivs på bred front med aktiviteter som vänder sig både utåt och inåt. Den här gången uppmärksammas hur rosor odlas:

- Många av de rosor som vi köper i Sverige odlas i Latinamerika och Östafrika, i stora växthus på plantager. De flesta anställda är kvinnor. Arbetsförhållandena är många gånger usla med mycket låga löner, obligatorisk övertid och otrygga anställningskontrakt. Till detta kommer användning av kemikalier, farliga för både människor och miljö, säger Anitha Ljung.

Det lokala Fairtrade-arbetet visar dock att vi är på rätt väg.

- Väldigt många butiker säljer numera Fairtrade-märkta rosor, även här i Trelleborg. När vi köper en sådan ros bidrar vi till att skapa bättre villkor för de anställda och därmed till dubbel omtanke på alla hjärtans dag.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?