Lykttändning i ösregn

Publicerad:

Det är inte varje år som vädrets makter samarbetar första advent. I år var definitivt ett år då naturen vrenskades. Ösregn och blåst ackompanjerade årets Skyltsöndag och lyktetändning, den mest påkostade på många år. Detta till trots gick många trelleborgare ut för att få en försmak av julen.

Ingalill Högfeldt blev 2018 års lykttändare i Trelleborg. Här fångad under fikat på Vattentornet som föregick den blöta och kalla ceremonin.
Foto: Ingrid Wall Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Ingalill Högfeldt blev 2018 års lykttändare i Trelleborg. Här fångad under fikat på Vattentornet som föregick den blöta och kalla ceremonin.

- Det är mörkt nu! Idag - söndagen den första advent - i mörk decembermånad med korta dagar är vi samlade här för att sprida lite mer ljus i mörkret, sa kommunfullmäktiges ordförande Håkan Sjöberg i sitt välkomstanförande från Museets tak.

- Längst i norr så har polarnatten inträtt och det kommer inte att bli dagsljus där förrän nästa år. Ja - En bit in i januari. Även här längst i söder har mörkret kommit och dagarna har blivit kortare.

- Vi längtar efter ljuset men innan det återvänder efter midvintersolståndet och julfirandet så har vi advent och adventsljus. Julskyltningen lättar upp i mörkret medans vi letar efter klappar till nära och kära. Våra palmer har kommit inomhus och ersatts av julgranar med ljus.

- Trelleborg är klätt i julstämning. Passa på att handla lokalt och ta del av all fin julskyltning. Även om det är frestande att beställa via webben och få leverans till hemadressen, så är den julklappen som du trängts och köat för, och burit hem själv, förhoppningsvis lite extra fin att få ge. Genom att handla lokalt så bidrar du även till ett mer levande Trelleborg, samtidigt som du kan ta del av och njuta av julstämningen. Dessutom bjuds du kanske här och där på glögg och en och annan pepparkaka eller stämningsfull sång av våra lucior.

- När du jäktar runt för att fullborda inköp och annat så stanna upp då och då. Dela med dig till någon, som kan behöva det, eller bara för att visa lite uppskattning. Ett leende eller en vänlig gest kostar inget. Passa på att önska någon "en god jul"!

- Snart kommer julen och vi samlas kring julgranen, full av ljus och prydnader, för att dela med oss. Men det är mörkt nu, konstaterade fullmäktiges ordförande.

Skönsång från frusna lucior och musik från Kulturskolans brassensemble följde innan det var dags att avslöja vem som blev Trelleborgs kommun lykttändare 2018. Det är en tradition som går tillbaka till 1984 och hedersuppdraget går till en person eller organisation som gjort något som satt Trelleborg på kartan. Håkan Sjöberg drog ut på spänningen i det längsta, och så här löd motiveringen;

"Årets lykttändare har redan satt ljus på en, för Trelleborg, angelägen fråga. Hen har satt ljus, en spotlight - ja rent av ett rampljus - på en angelägen sak för Trelleborg och trelleborgarna.

Hen har - med stort engagemang, med envetenhet och uthållighet kämpat för något som hen känt är viktigt och av stor betydelse. Inte bara för hen själv utan för alla oss trelleborgare.

Hen har engagerat många andra i denna sak och där är nog ingen trelleborgare utan hen har dennas stöd och support. Några har, liksom hen, aktivt engagerat sig, andra genom att på olika sätt uttrycka sitt stöd.

Hens facebookgrupp har samlat nära tretusen följare.

Hen har medverkat till att Trelleborg har fått uppmärksamhet och bidraget till att även Trelleborg syns och inte kan lämnas därhän i detta avseendet.

Hen har väl förtjänat att bli Trelleborgs lykttändare 2018."

Hen är - Ingalill Högfeldt. Rädda vårt sjukhus!

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?