Bäst på rester – här är vinnarna!

Publicerad:

Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn är avslutad och idag avslöjas vinnarna. Vi är extra stolta över eleverna på Serresjöskolan som med sitt bidrag vann presentkort till en klassfest från Matsmart!

Skrumpna rotfrukter blev en smarrig grönsakskaka, gamla ägg blev crêpes och torra kardemummabullar förvandlades till goda skorpor när barn och ungdomar i södra och nordvästra Skåne gjorde fantastiska restrecept.

Matsvinn är ohållbart både för miljön och plånboken och är ett stort resursslöseri. Vi är glada över att så många har engagerat sig i årets Resterkocken. Det känns viktigt att öka kunskapen kring matsvinn, att våga smaka och lukta innan maten kastas.

Totalt kom det in 160 bidrag. Många tävlande har tänkt till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester.

Resterkocken återkommer nästa höst och då hoppas vi på ännu fler bidrag från fler kommuner. Att minska matsvinnet ingår i kommunens avfallsplan och i FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Följ länken till Resterkocken på denna sida för att se en presentation av årets 24 vinnande bidrag i Resterkocken.

Fakta om matsvinn

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Så här gick tävlingen till

Laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2018. Resterkocken återkommer hösten 2019.

Om Resterkocken

Resterkocken riktar sig till grundskolorna i södra och nordvästra Skåne. Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR och LSR med ägarkommuner.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?