Undersköterskan som blev teknikexpert

Publicerad:

Arlinda Haxhiu började arbeta som undersköterska 2002. Nu, 15 år senare, är hon systemansvarig och projektledare för tekniksatsningar inom socialförvaltningen.

Arlinda Haxhiu är undersköterskan som blev teknikexpert på socialförvaltningen i Trelleborg. "Jag känner mig stolt över det vi gjort genom åren" säger hon.
Foto: Patrik Nyström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Arlinda Haxhiu är undersköterskan som blev teknikexpert på socialförvaltningen i Trelleborg. "Jag känner mig stolt över det vi gjort genom åren" säger hon.

- Jag trodde inte att jag skulle sitta här i dag och jobba med teknik, säger hon.

Arlinda Haxhiu jobbar på enheten för teknik och utveckling, en del av socialförvaltningen sedan den 1 januari 2017.

- Att jobba här känns jättebra och spännande. Det här är det bästa jag gjort någonsin! Att få vara med i en ny enhet, påverka och driva arbetet framåt och representera vår kommun i olika sammanhang - ja, jag känner mig stolt över det vi har gjort genom åren, säger Arlinda Haxhiu.

- Jag har alltid vetat att jag vill jobba med människor och utmaningar men när jag började som undersköterska 2002 trodde jag absolut inte att jag skulle sitta här i dag och jobba med teknik!

I dag är hon systemansvarig för planeringssystem, trygghetslarm och kameratillsyn samt projektledare för Home4Dem, ett EU-projekt som ska testa smarta hem-lösningar hos personer med demenssjukdom.

Viktigt att informera

- Jag har daglig kontakt med både medarbetare och medborgare. Bland medborgarna är jag ute på olika träffar, PRO, anhörigträffar och så vidare. Nyligen träffade jag en grupp pensionärer på träffpunkten Akka. Jag berättade om våra tekniska lösningar och delade ut våra informationsfoldrar. De var mottagliga för det mesta, det var först när jag informerade om e-tjänster och bank-ID som det blev lite svårare.

Arlinda uppfattar det som att rädslan för teknik bottnar i två saker: dålig information och/eller okunskap.

- Mitt fokus är att förklara och göra människor trygga. Vi kan inte välja bort tekniken, det enda vi kan välja är vad och hur. Ska vi ha kvar vår personal ska vi ha den på rätt plats och låta tekniken sköta annat.

Nya saker på gång

Förutom de tekniska lösningar som redan sjösatts pågår nya pilotprojekt, till exempel digitala genomförandeplaner och digitala signeringslistor för HSL-personal.

- Vi måste fortsätta våga, testa i pilotform och sedan göra större. Ska man komma nånstans måste man testa, säger Arlinda Haxhiu.

Läs mer

Information om socialförvaltningens digitalisering

Hjälpte informationen på den här sidan dig?