Stort intresse för framtidsfrågor

Publicerad:

Många trelleborgare tog chansen att prata om kommunens framtid under Hamnens dag i helgen. Både projektet Kuststad 2025 och förslaget till ny översiktsplan diskuterades.

Kommunens framtidsplaner diskuterades på Hamnens dag.
Foto: Fanny Nyberg Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Kommunens framtidsplaner diskuterades på Hamnens dag.

Det var många som passade på att få en inblick i hamnverksamheten när Trelleborgs Hamn traditionsenligt bjöd in till Hamnens dag på lördagen. Besökarna kunde bland annat roa sig med en tipsrunda eller uppvisning av såväl Sjöräddningssällskapet, räddningstjänsten, Sirmiones skeppslag och lasarettkören Stämbandet.

Bland utställarna fanns ett tält där Trelleborgs kommun öppnade för dialog kring den nya översiktsplanen som just nu är ute på samråd samt det omfattande stadsomvandlingsprojektet Kuststad 2025. I tältet fanns även de kommunala bolagen Visit Trelleborg och Trelleborg energiförsäljning representerade.

Kuststad 2025 handlar bland annat om att förtäta Trelleborg genom att bygga nya kustnära stadsdelar med uppemot 4000 bostäder och lokaler för verksamhet, service och produktion. Stadsdelarna, som går under projektnamnet Sjöstaden, kan växa fram i den befintliga hamnens västra delar - förutsatt att hamnen flyttas åt sydost samt att hamntrafiken leds in från öster.

Kuststad 2025 fanns på plats under Hamnens dag.

Framtidsfrågor stod även i fokus i det tal som Torbjörn Karlsson, ordförande i kommunstyrelsen samt ordförande i styrelsen för Trelleborgs Hamn AB, höll under dagen.

- Kuststad 2025 gör det möjligt för staden och hamnen att fortsätta utvecklas, sida vid sida, sa Torbjörn Karlsson.

I år arrangerades Hamnens dag för första gången vid handelskajen, det vill säga på den plats som i framtiden är tänkt att rymma Sjöstaden. Som vanligt erbjöds besökarna även guidade båt- och bussturer.

Projektet samfinansieras av EU.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?