Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Pollare gör centrum säkrare

Publicerad:

Med ett knapptryck på kommunikationsradion får kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson gågatans väktare att vika sig. Algatan och Corfitz Beck-Friisgatorna har under sommar och höst försetts med såväl fasta som sänkbara pollare.

Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson sänker ner pollaren med en knapptryckning.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson sänker ner pollaren med en knapptryckning.

- Det gör vi för att öka säkerheten på gatorna i centrum, säger Torbjörn Karlsson medan pollaren försvinner ner i underjorden.

Under de närmaste veckorna kommer systemet att trimmas in, och från den 4 december ska det hela fungera fullt ut. Det innebär att varutransporter precis som nu är tillåtna från tidig morgon fram till klockan 11 på vardagar. Därefter höjer sig pollaren och med en klart lysande röd lampa visar att gatorna är stängda för biltrafik.

Blåljusmyndigheterna styr pollarna med hjälp av radiokommunikationssystemet Rakel, färdtjänstfordon har också tillgång till pollarna medan privatpersoner som exempelvis ska flytta, får ansöka om tillstånd i förväg hos kommunens kundtjänst.

Ett antal fasta pollare har sällskap av fyra som är höj och sänkbara – i norra och södra delen av Corfitz Beck-Friisgatan samt vid Bankahörnan i Algatans östra del och strax öster om Flockergatan i den västra delen.

Det har tidigare varit problem med bristande respekt för de tider när det är tillåtet med varutransporter på gågatorna. Andra skäl för att förse centrum med pollare är att öka säkerheten generellt och förhindra den typen av smash and grab kupper som flera klädaffärer utsattes för 2015.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?